2300 Km, 9 zile, 14 județe, plecare din Ploiești cel mai estic punct, Săpânța a fost limita de nord, Timișoara-n vest și Cazanele Dunării cu Drobeta Turnu Severin în sud.
Anu’ ăsta bolnăvicios am ales România pentru concediu, fără rezervări, cu un traseu flexibil și ușor de modificat în orice moment, am încercat să cuprind o zonă cât mai mare și a ieșit frumos dar destul de obositor. Adică … mai mergea un concediu la concediu da’ d-ăla de zăcut undeva pe un mal sălbatic de mare, fără ispite-n zonă și cu program de nani ca la nou născuți. Scriam acu’ ceva timp și-mi puneam întrebarea dacă industria turismului românesc, infrastructura și autoritățile locale sunt pregătite să ofere o alternativă sănătoasă turistului indiferent de țara de proveniență. Am văzut, am luat notițe și e vreme de tras linie pentru concluzii.
Infrastructura – „Dragi” politicieni, voi ciocoi vechi și noi, faceți bine și legați bucățile de autostrăzi între ele, puneți osu’ la treabă și construiți unde e de construit. Mergi întins o bucată de drum și apoi ieși pe un județean de te apucă fredonatu-n mașină „Adiooooo, visul frumos s-a terminaaaat…”. Drumurile, în general, sunt de la calificativ „bunuțe” la „foarte bune” dar am parcurs și „vai mama steluței lor”. Hai să fiu corect și să vă spun că m-am luat după waze care a mai avut idei tâmpite și scurtături nu tocmai strălucite. Am prins weekenduri aglomerate și în cursul săptămânii mai lejer dar cu camioane. Un sistem de autostrăzi complet ar pune România în top 10 turistic european și poate chiar mondial. Umple un autocar de străini și mergi cu ei un sejur de 12 zile, 6 prin țară cu munte, castele, peșteri etc și 6 zile la mare pentru odihnă și vă garantez că o să-și trimită și nepoții-n vizită la noi. Nota 6..hai 7 de-ncurajare.
Cazările – Aproape 100% alese prin Booking care funcționează ceas elvețian. Locațiile alese, în general au fost bune, am avut și foarte bune … acu’ e-n funcție de gust. La mine primează curățenia, baie în cameră, terasa cu grătar și normal, prețul. Am avut de la 100 de lei camera super ok și limita de sus a fost de 170 lei camera, total nejustificat datorită faptului că-n locație erau și camere de 150 lei dar n-aveau balcon. Nu vă gândiți că de la balcon vedeai Sena, Big Ben-u’ și Muntele Rushmore, nu, nimic din astea … de fapt și de drept nu vedeai nimic wow, doar terasa locației. La curățenie s-a punctat de la bine spre foarte bine. Pe la terase au mai fost minusuri și am mai întâlnit gazde picate recent de pe lună la ultima ploaie de meteoriți. O medie de 8 cred că e corectă.
Atracții turistice – Am constatat că din cinci panouri d-alea pe maro cu indicare punct de interes turistic, trei te-ndrumă către biserici, bisericuțe, schituri și mănăstiri. Avem pe stoc pentru toată Europa. Am găsit zone de interes turistic cu organizare prusacă din toate punctele de vedere la prețuri bune sub omoloagele din vest. Dar și anumite zone de o frumusețe răpitoare în care autoritățile nu au investit absolut nimic (Răpa Roșie). În general, dacă ești turist străin cu mâncărimi în părțile moi și vrei la Românica fără prieten/ghid local, ești pierdut prin paradis. La numărul chestiilor de văzut stăm FOARTE BINE, de la monumente naturale și până la istorie, avem gamă largă și nu cred că ne lipsește ceva. Poți să faci turism monahal, cultural, istoric … chiar sexual judecând după numărul fetițelor de pe traseu. Prețuri obiective turistice, de la moca la 119 lei, (Mocănița de Vișeu da’ cu masă, plimbăceală etc) considerabil sub prețul și media europeană. Nota e de 10 plus. Atenție, reflectă strict numărul și frumusețea obiectivelor turistice și n-are nici o legătură cu rahatul praf făcut de unele autorități locale.
Papa bun – Eu am mers 50%-50%, adică seara am rupt grătarele-n două, dimineața am mers pe mâna gazdelor cu mic dejun de la 15-20 lei sau mizilicuri halite pe drum dar am prestat și din meniul cârciumilor întâlnite pe traseu. A fost ok, papa bun și la prețuri normale. Mă rog, asta dacă te limitezi la mâncare pământeană, că dacă vrei antricot de panda, laringe de girafă sau calcan, apropo, 60 de lei la Turnu Severin, te costă și tre’ rectificare bugetară de urgență.
Mno, hai să tragem linie. Două persoane fumătoare, cu mașină care suge bine la benzină dacă te dai la ea și ai de urcat cam 70% din traseu, cu haleală și cazări, cu intrări la obiective turistice, cu o tonă de cafele de prin benzinării, cu magneți de frigider, ajungi la suma de … ta, na, naaaaaaa … 4699 lei cu probabil ceva-n plus, mizilicuri necalculate. Dacă împătrațilim la… hai să punem euroiu’ la 5, avem aproape 940 de euro fără câțiva cenți.
Tocmai ce am primit un mail cu sejur în Hurghada-Egipt patru steluțe, fără mâncare dar cu avion și transfer inclus la 379 de euro de fes, adică 758 euro per familie. Pe Grecia și Turcia nu mai caut … pe Bulgaria nici nu mi-a trecut prin minte că n-are rost. Fiecare e liber să tragă concluzii.