Un Bobiță, doi Bobiți…

bobonete12 13 vedete 1

„Ce-ai făcut Bobiță?” sau „Ce fa’ Bobiță?” le avem sculptate-n creierașe și au o rată de „infectare” mai tare ca covidu’, cacofonie permisă , voită și-ndelung studiată. Zilele trecute, împreună cu o colegă ș-un coleg, dimineața pe răcoare, stăteam la savurat o spălătură de ibric de la un dozator de cafea și  în peisaj apare altă colegă care ne bagă un „ce faci Bobiță” cu funcție de „bună dimineața” de am răspuns toți în cor. Mno… e clar că avem nevoie de o ordonanță de urgență care să reglementeze chestia asta. Ne-am constituit rapid într-o celulă de criză lingvistică și ne-am pus pe debitat.

Reguli de folosit „Ce faci Bobiță?”

1.”Ce faci Bobiță?”, în forma lui simplă și originală, se folosește când te întâlnești cu o singură persoană și nu intervin confuzii, cu rol de salut sau dacă chiar te interesează ce face persoana respectivă, bineînțeles dacă în momentul acela nu face ceva evident… e pe budă, doarme, mănâncă etc.

2.”Ce faci Bobiță?” poate îmbrăca formă de salut atunci când te-ntâlnești cu un grup de persoane și musai trebuie însoțit de o privire panoramică care să-i cuprindă pe toți. Sau „ce face Bobiții?”.

3.Pentru a nu induce asistența-n eroare, „Ce faci Bobiță?” poate fi direcționat către o persoana dintr-un grup prin înlăturarea primei litere, adică „B” și înlocuirea acestuia cu prima literă a numelui celui vizat, aici cu rol de prefix. Exemple: adresată unui Cătălin, formula devine „Ce faci Cobiță?”, spre o Jana, se transformă în „Ce faci Jobiță”și tot așa. Formula de mai sus se aplică strict numelor care încep cu o consoană.

4.În cazul numelor care încep cu vocale, Ion, Alin, Elena și se aude ca dracu’ „Ce faci Iobiță sau Oobiță”, se folosește ca prefix vocala respectivă, urmată de prima consoană din nume. Exemplu: Ion devine „ce faci Inobiță” sau Elena se transformă în „ce faci Enobiță”.

5. Dacă e prea greu și-s multe reguli de reținut, poți să zici simplu „bună dimineața” sau „ce faci Vasile” dacă pe interlocutor chiar îl cheamă Vasile, că așa ne ducem dracu’ spre retard funcțional.

Hai ai loviu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top