Curățenie VS bucătăreală, asta-i dezbaterea zilei. Să vă zic sursa. Se făcea că acu’ mulți ani, o mândrețe de băiat frumos și deștept, da’ mai ales modest, a fost smuls de pe piața liberă a masculilor fezabili cu replica „vrei să mă iei de nevastă sau pleci la mă-ta?”. Legenda spune că n-a primit nici măcar un ineluș de la o doză de bere proaspăt desfăcută.
La negocierile imediate, au fost împărțite treburile casnice care au fost împărțite în două categorii principale. Curățenie în vastele apartamente și bucătăreala în acel spațiu din proprietate, plin de aparatură neidentificată denumite generic „electrocasnice”.
La capitolul curățenie intră absolut toate operațiunile pentru îndepărtarea prafului, petelor și plasarea în ordine a tuturor obiectelor dintr-o reședință. De la aspirat, mopăit și operațiunea de ștergere a prafului, toate intră în capitolul curățenie.
De partea cealaltă a baricadei avem bucătăreala care constă în suma operațiunilor tehnico-tactice care se execută în bucătărie, operațiuni care au ca rezultat oale pline cu papa bun și implicit burtici dodoloațe cu mai multe inele ca Saturn.
Din punct de vedere suprafețe de desfășurare a celor două acțiuni, cei care merg pe varianta curățenie sunt din start dezavantajați. Au de prestat o suprafață mult mai mare, indiferent că e vorba de o garsonieră, apartament de bloc cu două sau trei camere, sau casă pe pământ. Exclus garsoniera de la Cluj în care nici nu putem separa cele două acțiuni.
La creativitate punctează bucătăreala. N-ai cum să te plictisești și dacă-ți place cât de cât cu tigaia (pe mine să nu vă bazați), din bucătărie se exclude foarte ușor monotonia. La șmotru ce mama dracu’ să te dezvolți artistic. Maxim o inimioară făcută cu deștu’ pe prafu’ de pe bibliotecă.
Din punct de vedere tehnologic, acum mai bine de două zeci de ani când s-au produs negocierile de mai sus, cele două operațiuni erau parțial tehnologizate. În bucătărie te ajutai de aragaz, un mixer, dar munca manuală de feliere și curățare a rămas aceeași până-n zilele noastre și sunt excluse doar de achiziția produselor semipreparate, cartofii curățați și tăiați spre exemplu. Avantajul rămâne clar în economisirea energiei persoanei prestatoare, datorată spațiului limitat în care se desfășoară.
Pentru curățenie aveam un aspirator la care oricum prestai cu drag și spor până la febră musculară. În rest, găleată, mop și cârpă de praf, exact ca-n Evul Mediu. Dezavantaj clar!
În acel moment, eroul nostru a fost nevoit să se accepte la șefia operațiunii „Curățenie” dintr-un motiv foarte simplu. Nu știa ce-i aia bucătărie. Auzise zvonuri că ar exista, dar decât să facă numa’ degete pe jos a preferat să tragă paiul scurt. Dacă nu se umplea de tăieturi, avea mari șanse să omoare pe cineva în urma intoxicațiilor alimentare. A ales operațiunea cu cele mai mici riscuri pentru celelalte persoane.
Anii au trecut și minunile tehnologiilor moderne au apărut. A apărut roboțica Isaura și cu ea s-a schimbat raportul de forțe. Jumătate din problemă și muncă fizică a dispărut. Plus că dacă bagi roboțelu’ aspirator din două-n două zile, te ajută mult și cu diminuarea prafului de pe chestiile din casă. În acest timp și bucătăria a evoluat, dar nu impresionant. Mai mult metoda de gătit, la partea cu bărbierit cartofi sau morcovi sunt doar niște modificări la ustensilă, treaba-n sine se face tot atlabam.
Victorie! După mai bine de două zeci de ani, alegerea curățeniei s-a dovedit un succes real. Aștept cu stupoare să se inventeze drona care șterge prafu’ și m-am scos… mândrețea de băiat de la-nceputul articolului s-a scos, asta-m vrut să zic.
Deci concluzia finală la dilema curățenie VS bucătăreală, titlu’ onorific „E MĂ-SA!” revine curățeniei.
Prezentul articol nu se aplică la șmotruiala de Crăciun sau Paști.
Bucatareala clar e de mine. Faza e că eu împreună cu colegul de apartament am convenit așa. Amândoi participăm la șmotru, la fel și în bucătărie. Toate bune și frumoase. Dar nu știu cum mama ma.sii am tras iar lozul necâștigător de a face curat în baie. Duuuamneee!!! Oribil! Toate migăloase și scârboase. Aia e, ghinion de neșansă… Am și chestii de decor. Dacă m.a mâncat undeva, asa.mi trebuie. Și stai că la vară ne mutam și voi avea 2 băi 🤦🏻♀️. Alta.n curu popii!!! La bucătărie, colegu ‘ de apartament e disperat! E timpul meu să mă răzbun! 😈 Nu.mi place s.o lălăi… Și cășun pe bietul om să dea mai repede din coate. El curăță legumele, uneori îl ajut la tocat, nu c.aș fi fata de treabă, dar le toacă cu toporu’ 🙈, deci îmi rămâne să le bag în oală și să potrivesc de gust. Eh, băiat bun colegu ‘ de apartament, ca să nu mai zic că face cea mai bună mâncare! Uneori gătește singur🤣. Spală geamuri, bagă rufe la mașină și le și întinde, numai el duce gunoiul, numai el plătește facturi, numai el face cumpărături!!! Doamne, cum m.o suporta? Dragul de el… Ce.o fi la gura lui nu știu, probabil că se ceartă în gând cu mine. 🤭
Alooooo, colegu’ tău strică piața!
🤣🤣🤣. Eu sunt mic nu știu nimic. Nu l.am forțat 😂
Pingback: Man VS Woman- Dușul - 03.05 - Piuituri