Philomena îți face neuronu’ terci – 05.03
E duminică, ești între salarii mai spre capătu’ ăla falit și vai steluța lui, sâmbătă ai cheltuit și ultimii bani prevăzuți în buget la capitolu’ cocârț, azi e duminică și te gândești că-ncepe o săptămână nouă pe minunatul câmp al muncii, ce poți să faci ca să nu cazi în depresie și să-ți lași venele lungi și netulburate de lamă, ha? Vă spui io, Philomena te scoate din depresie. Cum cine-i Philomena? N-o știți pe Philomena? Nici o problemă, nici eu nu știam cine e. Prima dată scurge sticlele de alcool pe care le ai prin casă. Apoi pregătește-ți ceva bun de papa, ceva mai așeeeea, mai simandicos care să-ți placă… adică cartofi prăjiți sau pufuleți. Hai că nu tre’ să-ți faci credit la bancă pentru astea. Pasul trei, dă drumu’ la Netflix și caută Philomena. N-ai Netflix?! Nasol, depresie plăcută.
Cu Philomena mi-a făcut cunoștință sor-mea care le știe pe toate. Mi-a zis „Boss, lasă tot, intră pe Netflix, caut-o pe Philomena și o s-o vezi pe una cu idei mai crețe ca ale tale”. Personaju’ Philomena e interpretat genial de actrița britanică Diane Morgan. Diane e genu’ ăla de actriță pe care ai văzut-o tu undeva da’ habar n-ai de un’ s-o iei. Am dat căutări, sentimentu’ de „o știu d-o viață și am copilărit împreună” persistă, te uiți prin palmaresu’ ei și nimic, tot habar n-ai de un’ s-o iei. Hotărăști că te doare la pingică problema și te pui la vizionat.
Filmul se numește Cunk on Earth și se vrea un documentar despre evoluția omenirii de la maimuță încoace, momente importante din istoria omenirii, un fel de unde venim, ce am frecat prin zonă și ce o să mai frecăm în viitor. Documentar e un fel de a spune pentru că de fapt și de drept e un anti-documentar. E structurat pe cinci episoade, stați lini că nu-s lungi, combinate cu somnu’ de frumusețe și halit de trei ori pe zi, chiar te trece cu brio prin duminica asta. Stați să vă dau un exemplu.
Philomena îți explică chestii în stil propriu și personal de-ți dă usturimi la neuron. Cum să vă spui… să zicem că un profesor de istorie vă explică lupta de la Posada. Și zice cam așa: conștient de deficitu’ armatei sale din toate punctele de vedere, număr mic de soldați, o pregătire militară precară și o înzestrare tehnică slabă, Basarab I a mizat pe strategie și a combinat perfect dotările de care dispunea cu alegerea atentă a locului de desfășurare a bătăliei. Philomenuța ar spune aceleași lucruri da’ puțin altfel. Adică ceva de genu’, Basarab I le-a dat la maghiari cu pietre-n cap de le-a sunat apa și a fost primu’ român acuzat de acte xenofobe și premergătorul tembelilor indiferent de etnie care scandează rahaturi pe stadioanele de azi. Ceva de genu’.
Serialul este structurat perfect ca documentar, numa’ replicile din el diferă. Geniale sunt reacțiile invitaților. Philomena ia interviuri la tot felul de oameni de știință, profesori și experți pe diverse teme, oameni de pe ștatele de plată a celor mai faimoase școli de pe Pământ. Dragii de ei sunt în temă că-i documentar și tre’ să-și exprime părerile pe anumite teme din profilul lor de expertiză. Ce nu știu ei e că Philomena le pune niște-ntrebări de le dă shut down la neuroni. Reacția lor este FENOMENALĂ. Adică-n loc de telefon la 911 și „du-te soro de te tratează la scufiță că-ți dă p-afară ceva nașpa din ea”, oamenii ăia-ncearcă cumva să răspundă pertinent și cu cuvinte bine alese. E o lecție de diplomație de nota zece cu felicitări. Bă și pune gagica întrebările alea tâmpite cu o naturalețe și un umor specific englezesc de-ți face pătrățele pe abdomen de la râs.
Merită să-ți pierzi vremea în fața televizorului cu nebuna asta și da, are niște comentarii pe care eu nu le-aș avea nici după trei zile de pileli făcute într-o cameră închisă ermetic și plină de rastafarieni.
Și pentru că nu v-am spoilerit, e cam greu s-o faci pe un documentar și alea cinci minute de mai sus sunt fix o picătură de apă în oceanul documentarului cu cinci episoade, vă mai las ceva aici care aparent n-are nici o legătură cu serialul, are o legătură că e în el și n-are nici o legătură cu el chiar dacă e în el. Simplu, nu?
Pentru altă cronică de film cu probleme la mansardă, AICI.