Disertația zilei: magnetu’ de frigider – 11.04

Disertația zilei: magnetu’ de frigider – 11.04

Disertația zilei: magnetu' de frigider - 11.04

Pe lângă bufnițoaie, steaguri, machete de avioane, tancuri și nave, fratilii vostru mai are o patimă. Nu, nu mă refer la pileală cum parcă vă auz cum cârcotiți, am patima magnetului de frigider. Am o tonă. Dacă-mi dau afară din apartament magneții de frigider blocul o să răsufle ușurat. Polii magnetici ai Terrei se mai modifică din când în când și datorită mie. Cre’ că nu există casă cu frigider în ea fără cel puțin un magnet pe el… unu’ mic, cel mai mic, un magnetuț. V-ați gândit vreodată de unde și până unde psihoza asta? Cine l-a inventat? Cum am ajuns așa atașați de el? Oare suntem atrași de el datorită conținutului de fier din corpul nostru sau ne-a făcut la nivel psihic? Eschimoșii au magneți de frigider? Știu că vă bântuie liniștea și d-asta o să vă lămuresc eu.

Magnetul de frigider de la legendă la realitate

Magnetul de frigider s-a descoperit cu mult timp înaintea inventării frigiderului. Pe vremea aia se  numea simplu „magnet de” și probabil că a reprezentat principala cauză a inventării frigiderului. Omenirea a-ncercat să-l lipească pe chestii și până să se deștepte pe partea frigorifică cu freoni, țevuțe, draci, laci, a-ncercat să-l lipească de o suprafață cât de cât dreaptă și mai mărișoară. Legenda spune că atunci s-a trecut la scutul de fier și s-a renunțat la ăla de lemn. Romanii d-asta aveau scuturile alea mari. Alte nații le aveau pe rotund, gladiatorii aveau degetarele alea care numa’ protecție nu-ți ofereau da’ explicația e foarte simplă. Un gladiator nu părăsea incinta, deci nu vizita chestii și canci magneți de frigider. Popoarele mai pașnice mai mult se apărau, adică un dac spre exemplu, avea pe scut un Băile Herculane, un Cluj Napoca sau maxim o Turtucaia că mai trecea Dunărea la un picnic. În schimb un soldat roman care intra-n armată la 18 ani și ieșea după 20-25 de ani… aloooo, guveruuuu’… se aude! Ieșeau la pensie după 20-25 de ani! Voi vreți să ne scoateți la pensie după mai bine de 40 de ani! Scuze… m-a luat puțin capu’… În 25 de ani de mers prin Europa și nordu’ Africii strângea ceva magneți și d-asta avea nevoie de scutu’ ăla cu suprafață de expunere mare.

În sfârșit pe la 1755 un nene se pune pe gândit și inventează frigiderul. Mă rog, bunicu’ frigiderului, și tot atunci magnetul devine DE FRIGIDER.

Magnetul de frigider contemporan

Magneții din ziua de azi pe care-i găsești în jde’ mii de forme, au o caracteristică comună în afară de aia că se lipesc de fier. Sunt made in China. Io am magneți din Columbia și până-n nordu’ US-ului, din Africa și până-n nordu’ Europei și de fapt și de drept am un drac pe varză că toți vin de la est, din China. Dacă China renunță la yuan ca monedă, oricând o poate schimba cu magnetu’ și instantaneu tot globu’ pământesc poate trece oricând la o monedă unică de putem face pipi cu boltă pe euro, dolari sau lire. Problema e instabilitatea valorică în funcție de regiune. În Maroc un magnet = sub 1 euro, la Buckingham în poartă 1 magnet = 10 lire. De foarte multe ori există o discrepanță mare în valoarea magnetului chiar în aceeași regiune/oraș. Pe aeroport te costă o poală de bani, pe o stradă al aceluiași oraș cu aeroportu’, la un vânzător stradal spre exemplu, dai un sfert din sumă. Una peste alta, magnetu’ de frigider mișcă economia. Indiferent cât ești de strâmtorat, un magnet tot îți cumperi.

Magnetu’ de frigider te bagă-n conflict cu partenera/parteneru’. Sunt magneți pentru fetițe și magneți pentru băieței. Ce-ți place ție nu-i place ei și invers. Așa că te trezești cu doi din aceeași locație… exceptând țara de origine, aia producătoare.

Are avantajul greutății și prețul totuși accesibil. Stați să vă spui. Plec undeva și tre’  să cumpăr ceva pentru prieteni. Eu le-aș lua bere locală de undevau’ ăla da’ bagaju-i limitat și compania aeriana abia așteaptă să mă taxeze. Le-aș lua pandantive cu diamante da’ nu-s bani pentru alea așa că, ce-i relativ bun la preț și ușor? Exact, magneții de frigider. Dacă omenirea va renunța la hrana perisabilă și va mânca tot felu’ de paste din tuburi sau alte chestii independente de frigider, probabil că arhitectura și construcțiile civile din viitor vor conține un perete de fier că n-avem electrocasnice așa generoase ca suprafață. Câți magneți să pui pe un fier de călcat…

D-asta când plec undeva io-mi iau și pietre, nisip, scoici sau ce mai găsesc prin zonă. Astea sunt adevăratele suveniruri. Și dacă le lipești pe spate un magnet, ai băgat un chinez în șomaj pentru câteva momente. Da’ cel puțin ai ceva original. Vă spuneam mai sus că am o tonă de magneți de-mi geme blocu’. Mai rău face de la bolovani.

Caz închis, cu plăcere. Pentru alte întrebări existențiale AICI.

Disertația zilei: magnetu’ de frigider – 10.04

1 thought on “Disertația zilei: magnetu’ de frigider – 11.04”

  1. Pingback: Coliva Mon Amour - 13.07 - Piuituri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top