Mintea interlopă a românului – 21.11

Mintea interlopă a românului – 21.11

Mintea românului cea interlopă - 21.11

Herodot i-a numit pe daco-geţi „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”. Io am o mare bănuială că nu zicea de strămoșii noștri și cineva i-a falsificat declarația. Sau a fost plătit ca mare parte din presa autohtonă din zilele noastre. Cam cât de tare să ne fi afectat ocupațiile străine de am ajuns de la cei mai viteji și mai drepți, la ce vedem în ziua de azi prin societatea românească. Sau mai am o ipoteză. Toți geții erau vai steaua lor și dacii mai răsăriți la dreptate și vitejie. Da’ pe o scală de la 1 la 10 raportată la populațiile cunoscute de Herodot la vremea respectivă, să avem acolo o notă amărâtă de trecere. Acu’ pe bune, cam cât credeți că a călătorit Herodot la vremea lui fără avion low cost de tre’ să punem botu’ la statisticile lui, ha?

Noi avem buba la minte, cutia cu scufițe e afectată grav și tind să cred că din fază incipientă, adică in utero încă de la formarea ei. Românu’ când vede o regulă, o lege, un ceva impus, mintea lui instantaneu se gândește cum să facă s-o ocolească, să se descurce, să-i fie bine și pe bani puțini, de preferabil moca. Hai să vă spui de la ce m-am luat.

L-am adus prin minte pe cumnatu’ americanu’ și la un moment dat, acu’ 12 sau 13 ani, am plecat cu el la vânătoare. Înainte de vânătoare am trecut pe la un magazin să se uite el la niște pușcoace și să-mi facă mie permis de vânătoare. M-a costat un 25 sau 30 de coco, adică pe ieftineală și nu m-a sunat nimeni de la bancă să-mi anunțe falimentu’. La terenu’ de vânătoare am tras la țintă până n-am mai putut și la un moment dat hai spre casă că oricum la cât m-am jucat io și am bubuit prin pădure, s-a dus din zonă și mama vânatului. Da’ n-a venit nimeni să mă-ntrebe „bă ăsta micu’ a lu’ Vlad din Românica, ai permis de vânătoare?”. Imediat mintea mea de român a deschis gura și a-ntrebat de ce pana mea am dat io dolăreii ăia dacă nu vine nimeni să mă caute la permis. Și a venit răspunsu’ lu’ cumnatu’: pentru că TREBUIE și așa e legea. Cu accent pe TREBUIE și efect de palmă peste ceafă. Șah mat!

Curios e că nu m-am gândit mult, de fapt… nu m-am gândit deloc, așa-i mintea mea croită să fenteze sistemu’. Mintea românului e interlopă, tre’ să facă chestii să nu dea bani, să-i fie bine posesorului chiar dacă afectează mediu’, traficu’ sau alte chestii-n funcție de context. Vorba unui prieten, un clasic în viață plin de pilde. Cică noi să avem o șansă, noi adică Românica, tre’ să depopulăm total țara și când nu mai rămâne nimeni, s-o repopulăm… cu japonezi eventual.

Acu’ fără nici o legătură cu cele de mai sus, mă rog, e tot cu mintea made in Romania da’ nu ramura interloapă, e cu mintea din cutie cu scufițe plecată cu sorcova, unde sorcova-i din etnobotanice fumate din rădăcină. Vă mai aduceți aminte de aia mică de vindea țigări? AICI pentru cei ce au deschis televizoarele mai târziu.  Vineri s-a repetat faza. Noi la cârciumă da’ eram cu unu-n plus, exact, tot fumător și da, toți cu țigările-n bot Și vine tot aia mică. Mno, hai să văz dacă-i proastă sau doar se preface.

-Bună seara, sunteți fumători?

Pe bune!? Hai s-o ajut, să-i dau o șansă.

-Bună. Auzi, pe voi chiar vă obligă să-ncepeți conversația așa? Adică-n condițiile în care lumea de la masă fumează…

Și ce credeți că-mi răspunde ușor iritată.

-Normal! Poate persoanele nu-s fumătoare și să nu deranjăm degeaba.

Mi-a rămas fumu-n gât și am fluturat steagu’ alb.

Mintea interlopă a românului – 21.11

1 thought on “Mintea interlopă a românului – 21.11”

  1. Apoi, domnule Vlad, ploieștean de-al meu,mi-au trebuit mulți bani de cheltuit ca să aflu și eu de ce tot umblă fetițele alea să vândă 3 pachete la preț de 2: ori expiră prin magazine țigările alea, că n-au avut prea mare succes,ori într-adevăr mai bagă un sortiment nou,dar tot din-alea vechi,doar culoarea pachetului o schimbă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top