Traducerea și adaptarea legilor patriei

maxresdefault

Aseară mă uitam la două filme, unu’ pe Netflix cu impușcături și celălalt pe Pro cu Bond…James Bond, adică tot cu împușcături. Secretu’ e să le ai p-amândouă la a doua vizionare că altfel nu-nțelegi nimic și să fie filmuțe d-astea ușoare, de duminică plictisită, nu te băga pe chestii grele că iar nu pricepi nimic. De fapt și de drept, așteptam noul comunicat cu ordonanța militară care a-ntârziat mai bine de juma’ de ceas timp în care…am ațipit.  Cănd a-nceput, m-a luat pe nepregătite, cam cum sunt surprinse autoritațile de ninsori în ianuarie. Eram așa…belaliu și mare lucru n-am priceput din comunicat, plus că Dom’ Ministru Vela a avut emoții și a fost ușor alambicat în exprimare. Noroc cu Angi Șerban, aka Fata cu Goarna, o găsiți pe facebook și recomand, știe și le zice bine, imediat după comunicat a pus pe pagina ei de facebook esențialu’ de m-am dumirit și eu. Am citit, am clipit de două ori și…nu prea văz directive serioase, ferme, demne de starea de urgență. Adică sunt, da’ totuși lipsește esențialu’. Imediat după dumireală, am postat asta pe facebook ș-am ieșit la un tutun.

„Dom’ ministru, hai că se poate, repetă după mine… INTERZIS, nu recomandare…I N T E R Z I S, hai că nu-i greu chiar dacă pare politically incorrect”

N-am mai avut o postare așa de apreciată intr-un timp record de foarte mult timp. Și d-aci ideea de „Legi Urgente de Stare de Urgență”- caracterizarea personajului principal.

Aflăm încă din prefață, la articolul 1, că se-nchid și cabinetele stomatologice cu excepțiile încadrate la „urgențe”, logic și normal. Oricum vorbeam de o zonă cu oameni deștepți, din sistemul medical, care oricum știu ce au de facut. Nu aici e problema.PUNCTAJ ACUMULAT 0

Articolul 2 vine cu vești bune, ăsta merge cu citat din clasici „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru umanitate”. Articolul 2 închide temporar „centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie„, în traducere liberă, gata cu frecatu’ inutil al culoarelor prin mall-uri. Pasu’ mic pentru om, în viziunea mea e sacrificiul angajaților, nu-i ușor fără job dar oricum, cred că se așteptau la asta și volumul vânzărilor la echipament outdoor sau poșete de damă a scăzut drastic. Saltul pentru omenire e clar, nu mai există tentația „hai să ne dăm prin mall”, se alătură celorlalte chestii închise, restaurante, baruri și cafenele, cel puțin în teorie, acum, n-ai unde să te mai duci. PUNCTAJ ACUMULAT 100 cu felicitări.

Articolul 3 reglementează altă chestie șmecheră. Bun…n-ai voie acolo, n-ai voie dincolo, da codru-i frate cu românu’ și-l ademenește la grătar în aer liber cu tot familionu’ plus juma’ de cartier. Ca o ironie, articolul cu numarul 3 zice că d-acu’ dacă te strângi în număr de trei indivizi care nu locuiesc impreună, ești deja grup și nu da ochii peste cap ca o mimoză că te fac grup infracțional și te zic la autorități. Articol foarte bun, aproape la fel de bun ca articolul 2. PUNCTAJ ACUMULAT 99…că e mai bun precedentu’ și acolo am dat 100 de puncte.

Cănd incepeam să-mi schimb părerea despre politicieni, țop apare articolul 4, care e de nota 4 încă din debut. „În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai„…bla, bla, bla. Ha?!?!!  Țe?!?! Cum adică…se recomandă!?!?! Atăta s-a putut?!?!?! Adică se recomandă ieșeală cu scop precis, muncă, cumpărături, caca dacă ai WC-u’ la comun în fundu’ curții comune, papa, chestii medicale și mici activități sportive plus plimbat cățelu’, pisica sau porcușoru’ de guineea. Refuz să cred că-ntârzierea la conferință a fost din cauza acestui articol. Mai bine mai stăteați o oră, noi ne zgâiam în televizoare nerăbdători, da’ când ieșeați la rampa veneați cu „se interzice cu DESĂVÂRȘIRE CIRCULAȚIA PERSOANELOR ÎN AFARA LOCUINȚEI…PUNCT!!! In cazurile de deplasare la…spre…pentru, se face numai cu documente justificative”. Ce-i prosteala asta? Românu’ e în stare să iasă la plimbare cu tarantula, cu peștele din acvariu, s-apucă brusc de alergat sau alte activități sportive pentru că, nu-i asa, e doar o recomandare. Asta-i pentru timp de zi. Articolul 5 se referă la intervalul orar 22.00 la 06.00 și e fix la fel numa’ că-ți trebuie hârtie doveditoare. Cea mai tare e declarația pe propria răspundere” completata-n prealabil”. Exemplu: vrei să ieși p-afară, scoți o coală de hârtie ca la școală, te treci acolo cu nume și adresă, și la explicațiile ieșelii treci „io-te, ies puțin la alergat și mi-am scos la plimbare gândacu’ de bucătarie că făcea pe el…uite-l colo la copac, da’ nu te uita acu’ că se înhibă”. Asta-n cazu’ în care chiar te oprește cineva…personal, n-am vazut organe în misiune la mine pe stradă. Recunosc, stau la etajul unu și n-am cine știe ce view, poate că sunt și-s camuflați. Articolul 4 și 5 sunt așa…să fie și să nu treceți direct la 6. PUNCTAJ ACUMULAT…ADICĂ PIERDUT -1000 (500 pentru art.4 șă 500 pentru 5…să nu se certe între ele)

Articolul 6 – se-nchid și mai mult granițele, cu câteva excepții. Ăsta era foarte bun dacă se lua acu’ o săptamână, e cam tardiv implementat.

7 și 8 îi vizează direct pe cei în izolare la domiciliu și plasează controlul acestora autorităților locale. Sper să mearga, așa cum am scris într-un articol precedent, pentru că sunt ferm convis că pe la locale sunt persoane diletante și n-ar recunoște simptome sau situații nici dacă s-ar preda virusu’ singur cu buletinu-n mână. PUNCTAJ ACUMULAT 10

Articolul 9 e cu popi. Acu’ pe bune, pui lacăt la stomatolog care știe despre ce e vorba, are dezinfectant și-n nări, lucrează oricum bobinat în chestii protectoare, da’ pe Șpăgărel Teodosie preazâmbicios sau ce titulaturi are dar sigur se termina-n „Tomisului”, îl lași să dea bui-bui la suta de persoane cu aceeași linguriță. Acu’ se oficiează slujbe online. Spanac…dacă sunt două sau trei locașuri de cult care or să facă treaba asta, încep să cred în minuni. Problema e că o să fie moca și aci e cam deranjant pentru popime, că doar nu băgăm la cutia milei virtuală bitcoin. Articolul ăsta, din punctul meu de vedere are aceeași greutate ca ăla cu închisu’ mall-urilor, același impact favorabil cu diferență notabilă la media de vârstă a persoanelor din fiecare locație vizată. PUNCTAJ ACUMULAT 100 de puncte…tot cu felicitări și trei cruci mari că v-a venit mintea la cap.

La 10 și 11 sunt chestii organizatorice, cine tre’ să se ocupe și cănd va fi publicat, nu dau punctaj că n-am pe ce. Nici calculu’ nu-l fac că dă prost în rapoarte. Între timp, exact când scriam acest articol, România a înregistrat prima victimă pe teritoriul ei și-n Croația a fost un cutremur destul de mare…exact de ce aveam nevoie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top