Cetațenie română sau admitere la Harvard?

Cetațenie română sau admitere la Harvard?

cetațenie română

Să presupunem că ești din Pago-Pago, cu cetățenie pago-pagobiană și din nu știu ce motiv, te trezești într-o dimineață cu un chef ciudat de emigrare în România și gânduri de schimbarea cetățeniei. Stai tu și te uiți prin neam de la maimuță-ncoa’ și găsești că ta-su’ mare a lu’ mă-ta mare, a fost dac. Ți se umflă lupu-n vene, prin minte faci rime cu mânz, barză, viezure, descoperi mămăliga, descoperi sămânța de floare, în bucătărie constați că ai o pungă cu pungi… ce să o mai lungim, ai suflet de român și  o mâncărime-n cur specifică spațiului Carpato-Danubiano-Pontic care trebuie potolită cu examenul pentru obținere de cetățenie română. Ce-i de făcut… Așa, de amoru’ artei vă pun mai jos condițiile de obținere cetățenie americană.

– Persoana să aibă rezidenţă permanentă legală
– Persoana care solicită cetăţenie americană să aibă peste 18 ani
– Rezidenţa şi prezenţa fizică în SUA: persoana să fi locuit în Statele Unite timp de cel puţin cinci ani (sau trei ani de rezidenţă permanentă obţinută prin căsătoria cu un cetăţean american) înaintea solicitării de cetăţenie
– Persoana să fie capabilă să vorbească, să citească şi să scrie în limba engleză
– Persoana trebuie să cunoască şi să înţeleagă fundamentele istoriei americane, dar şi principiile şi forma guvernului american
– Persoana să cunoască principiile Constituţiei americane
– Persoana trebuie să aibă caracter moral (este nevoie de documente prin care să demonstreze că nu a fost niciodată condamnată pentru crimă sau pentru infracţiuni timp de cinci ani, sau trei ani dacă aplicantul este căsătorit cu un cetăţean american, sau un an dacă aplicantul a servit Forţele Armate SUA înainte de solicitarea cetăţeniei)
Pe scurt, ești prin US de cinci ani sau trei ani dacă găsești o amerindiancă care te suportă, ai fost cuminte și n-ai împins băbuțe pe scări în anii ăștia, te descurci cu engleza cât de cât, apropo, când a dat sor-mea examenu’ erau niște neni mexicani care habar n-aveau de engleză, deci se poate și ești eligibil. Mai ai un test cu câteva-ntrebări dintr-o broșurică pe care o primește de la birou’ de resort. În broșurică sunt cam o sută de întrebări și-ți pică din ele 10 sau 20… p-acolo. La final se intonează imnu’ pe care nu-i musai să-l cunoști, zici „na, na, na” unde uiți textu’ și sănătate și la gară… scuze, health and to the train station că ești cătățean american. Cam 30 de minute, o oră și ești gata.
La Românica e cam așa, două puncte.
În primul rând trebuie să ai 18 ani ca să fie sigure „autoritățilii” că ești major și cel puțin în teorie, te duce mintea. Eu aș băga și un test psiho-pupu că dacă vrei cetățenie română sigur ai ceva la cutia cu scufițe. Trebuie să cunoști limba română, scris și vorbit. Să-i spună cineva și lu’ Ghiță din ultima bancă a Parlamentului. Să nu ai condamnări pe numele tău în țara de proveniență… să-l roage cineva pe Ghiță să se adreseze la juma’ de Parlament și să le zică chestia asta… cum care Ghiță!?!?! Ghițăăăăă!!! Ghiță ăsta. Trebuie să cunoască Constituția României (ha!!!), imnul național și să dețină noțiuni elementare de cultură și civilizația Românicii, inclusiv din istorie și geografie. Să-l roage cineva pe… să nu mai roage pe nimeni, mai bine lipim direct afișe pe holurile Parlamentului să se vază. Pe adevărul.ro am găsit exemple de-ntrebări.
– Care sunt trăsăturile statului român? Păi e cam paralitic, portocaliu-roșiatic, are hemoroizi care-i provoacă dureri vis-a-vis de popor… răspuns greșiiiiiit!!! Corect este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, stat de drept, democratic şi social.

– De la ce vârstă pot cetăţenii români să candideze pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat? Dar pentru a fi Preşedintele României? Dracu’ știe… la nea Nelu a mers la orice vârstă… greșiiiit, răspuns corect: pentru a candida la Camera Deputaţilor, cetăţenii trebuie să aibă cel puţin 23 de ani, pentru Senat trebuie să aibă cel puţin 33 de ani, iar pentru a candida la Preşedinţie trebuie să aibă cel puţin 35 de ani.
– Unde se afla Dacia? Dacia se află la Mioveni și la mine-n parcare… Duster și răspunde la numele de Sherman, greșiiiiit, răspun corect: Dacia ocupa un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest), râul Nistru şi Marea Neagră (est), Dunăre (sud) şi Carpaţii Păduroşi (nord).

– Cine este Ion Iliescu? Nu fac mișto, e pe bune. Întrebarea asta e secondată absolut întâmplător de „ce sunt mineriadele?”.
– Care este cel mai tânăr pământ din România? Joac-o p-asta!!! Răspuns corect: Delta Dunării este cel mai tânăr pământ din România. Este cel mai nou pământ românesc, o câmpie în formare.
– Cine îi poate revoca pe consilierii Curţii de Conturi? Pe bune acu’, Ghiță știe că-i vorba de Parlament, adică și de el?

Găsiți în link mai multe exemple. Io-te colea fișe de-ntrebări preluate de la Simona Tache. Io vă zic cu toată sinceritatea și mâna pe corazon că-n caz de verificări rămân sigur fără cetățenia română, o să fiu așa… atârnache printr-un  no man’s land pe undeva, sau mă duc să dau examen la americani. E o legendă despre un tip care locuia de 20 de ani în România, era căsătorit, doi copii, apartament în proprietate, job cu taxe plătite și abia atunci a obținut cetățenia după meditații la geografie, istorie, arte, voodoo, avizul „Șefilor la Cuțite”, acceptul administratorului de bloc, bască, cască și… DOSAR CU ȘINĂ. Legenda nu ne mai spune dacă mai trăiește sau e cu domiciliul la Bălăceanca.

Știe cineva ce se dă anu’ ăsta la Harvard la drept că am șanse mai mari… măcar la FF și pe locurile cu plată.

Cetațenie română sau admitere la Harvard?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top