Cuvântu’ care prostește – 14.02

Cuvântu’ care prostește – 14.02

Cuvântu’ care prostește - 14.02

Cuvântu’ înainte… de a conecta creierul la gură.

Eram pe aeroport și stăteam față-n față cu o cafeluță la preț de rinichi pe piața neagră, într-un acvariu de sticlă pentru fumători. Lângă mine lateral stânga, doua gagici, una mai sfătoasă ca alta, prinse într-o discuție de “sală”. Normal că de  forță, la fițele din cap și manichiuri, nu le puteam încadra la altă sală. Și-ncepe una “ tre’ să tragi cu cap, gen, că dacă n-ai habar, gen, de ce faci, gen, nu faci nimic, gen, bla, bla,bla, gen… bla, bla, gen.” Io n-am înțeles nimic, gen, nici măcar care pana mea-i sensul lu’ cuvântu’ “gen“ în context. E noua virgulă trecută printr-un soi de personificare și e pronunțabilă?

Brusc îmi vine prin minte las fierbințeanu’ “știi ce zic”, utilizat în exces de ceva timp. Părerea mea e că-ți cam desconsideri interlocutoru’ și-l cam faci retard, mai voalat așa da’ tot insultă se cheamă. Exemplu: am fost la păcănele ș-am băgat o sută de lei la aparate, știi ce zic? Cât de prost e ăla cu care vorbești, i-ai zis că pierzi bani la păcănele nu că-mparți atomu’ în patru sau c-ai deslușit misterele planetei. A, ok, dacă folosești cuvinte din DEX , secțiunea “Cruciați cu sânge albastru” și-l vezi cu ochii mijiți pe interlocutor într-o concentrare maximă, atunci da, poți să ceri din când în când o confirmare că nu ai conferința internă sau vorbești cu lavabila.

Alt cuvânt, mă rog, mai multe, “ ca să zic așa”, folosit la final de frază. “Am fost la cârciumă și m-am făcut cuc, ca să zic așa”. Da, e acceptat, că mergeau mai uzualele “m-am mucificat”, “m-am făcut praf”, “m-am făcut lupă”, rezolvați voi anagrama la “lupă” pentru autenticitatea replicii. Se acceptă da-i fără rost. Adică poți să zici așa sau altfel, că oricum nu contează și nu deviezi planeta de pe axă.

În conversațiile directe am mai auzit un început de frază gen, hai că m-am molipsit de la gagicile alea, “părerea mea e că…”. Hm, și eu care credeam că faci play-back și-mi narezi părerea lu’ Gandhi vis-a-vis de pescuitu’ la copcă sau ce căcat de tema se afla pe tapet. Și-s multe, astea mi-au tulburat cafeaua și frecatu’ de pisoi.

Părerea mea, ca să zic așa, e că tre’ să lăsăm expresii inutile, gen, folosite în exces, știi ce zic?

Cuvântu’ care prostește - 14.02

Cuvântu’ care prostește – 14.02

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: