Rocktaliano Vero VS Rockătă bulgarscătă

După ce am descălecat la Milano, acu’ o săptămâna, pentru concertul Bad Wolves&Megadeth&Five Finger Death Punch, weekendu’ ăsta pe care l-am gătat, s-au aliniat planetele, soarta a hotărât să aprofundez fenomenu’ și m-am prezentat la raport pentru același concert, da-n Sofia de data asta. Apropo, acum sunt în carantină, transmit live din sufragerie și aștept să treacă cele 14 zile obligatorii pentru că Italia s-a trezit virusată. Am anunțat regulamentar Direcția de Sănătate Prahova și…cam atât pe partea asta, sunt ok, stați lini.

Datorită calitații părtinitoare ale produselor în general, mă refer la faptu’ că dai banu’ pe pufarine în Românica și aceleași pufarine de la același producător le cumperi dintr-o țară vestică, mai ieftin și cu mai multă miere direct de la matcă nu de la proasta stupului, sau cu ingrediente mai șmechere, cu stele-n frunte, au fost reportaje și scandaluri pe temă, de ceva vreme mă macină întrebarea existențială ” oare la concertele rock, e aceeași chestie?”. Și s-a ițit ocazia perfectă, adică să văd la distanță de o săptămâna același concert, in vestul și in estul Europei, cu trupe americane, adică imparțiale și non europene.

Io-te așa mi-a fătat mintea articolul d-aci și concluziile sunt următoarele.

Locațiile.

2016 11 268e2473464711bd1fbbcf611674dc720c

Italia.Milano- Alcatraz Club, o locație specializată pe astfel de evenimente, de la concerte rock, la concerte cu alte muzichii (sper că nu manele) și până la seri de bunți, bunți de pleci cu creierașii terci. Cu o sonorizare de excepție, găndită bine in poziția boxelor și izolația pereților, nota zece cu felicitări, mătanii și „trăiască neamu’ tău de erhitect dibaci „, scenă proprie și baruri generoase cu de toate pentru toți, pline de personal serviabil care micșorau timpul de asteptare și chiar un loc de fumat izolat de restul sălii. Pe scurt, oamenii aia bagă 3000 de persoane plătitoare de bilet da’ nu se bazeaza doar pe prestația trupelor. S-au gândit că mai sunt și fumători care intră-n sevraj și e bine sa-i ai sub control, s-au gandit ca te mai taie și pipiloiu’ de la a treia bere-n sus și au gândit numărul de bude, că omu’ a venit la concert nu să stea la rând la bere ca pă vremea lu’ Ceșcaru’ la lapte, că e posibil să se formeze coadă la intrare și tre’ să dispună de personal antrenat și profesionist…s-au cam gândit la toate. Nu a fost cazul, dar recunosc, m-am uitat să vad pe unde ne evacuează în caz de probleme și pe trei laturi, locația dispune de ditamai porțoaiele pe care ne ușuiau fără probleme în doua…hai să zic trei, maxim patru minute. Nota generală, zece cu felicitări, coroniță și aplauze furtunoase…pâna la bere. ȘASE EURO PAHARUL DE BERE!!! Nu, nu avea adiție de foiță de aur, nu era servită de miss Italia goală, paharele nu erau din „porțolan” al dinastiei Ming, era bere d-asta pământeană, la dozator și pahar de plastic neprietenos cu mediu’. Nici n-am întrebat de alte licori cu cifră octanica mai ridicată de frică să nu-mi stea ceasu’. La faza asta, lotrii din codru’ și pirații din Caraibe-și faceau seppuku. Da’ ce mai contează când te simți excelent.

 

20140912163149 unnamed2arena armeec 1 1132x509 1

Bulgaria.Sofia- Armeec Arena…sau Armeets Arena că n-am priceput foarte bine și se regăsesc ambele variante. Arenă sportivă, multifuncțională, care halește lejer 12000 de oameni și poate mai mult in caz de concerte…cam 17000 după anumite informații de pe net. Sonorizarea bunicică, nu perfectă datorită ecoului, normal, e sală de susținut simpatii sportive și de-njurat arbitrii. Dar n-a fost rău, s-a auzit bine. Scena presupun că e a trupelor cântăcioase și montată loco. Organizarea urla prin toți porii ” ești in Balcani fraierică, asta e…atâta s-a putut și chiar ne-am chinuit puțin „. Ajungem noi la arena, belesc ochiu’ „pă belet ” și văz ca scrie ” Entrance B.0″. Ne poziționăm la B.0, stăm la coadă, ajungem la percheziție și surpriză, am stat ca proștii degeaba la coada aia. Bulgărelu’ securist ne face semn către altă coadă unde scria A.0. Încerc sa-i explic ca e tâmpit da’ degeaba, tre să iau altă coadă la pasu’ furnicii. Asta e, hai la coada aia cu speranța că-i ultima…n-a fost. Am intrat și hai să ne orientăm în teren necunoscut fără busolă. Găsim buda, da, adica o singură budă, nu știu inventarul din interior pentru că m-am ținut și mi-am testat elasticitatea vezicii. Buda asta a noastră, de la sectoru’ B.0 care de fapt era A.0, avea etichetă cu baiețel, dar coada era mixtă, pe trei rânduri și bine crescută. Asta e, nu facem șoșo…hai la bere, apă, sau ce găsim. Barul de sector, adică unu’ singur, se diferenția de budă că avea coada mai mare și avea animatori…că aia nu erau barmani. Ce să zic…se chinuiau săracii da’ nu-i prea ajuta nimic, de la darurile ursitoarelor la scăldătoare și pâna la sclipirea de inteligență din ochișor…deci…nici nimic și foarte greu. Prima trupa n-am văzut-o c-am stat la coadă pentru o amărâtă de bere autohtona și un bidon de apă. Noroc că în deschidere n-a fost Bad Wolves. Nu știu din ce motiv ăștia s-au pierdut pe drumul de la Milano, n-au mai venit și au fost inlocuiți de o trupă bulgărească care nu mi-a zis mare lucru…normal, eram la coadă. Loc de fumat inexistent dar rocketarii bulgari n-aveau stres, fumau în sală. Exit-urile…mici și fix doua bucați după scena, ma refer strict la sectorul unde am stat eu. Bine ca n-au fost probleme să se lase cu evacuare rapidă că n-aveam pe stoc așa ceva. Una peste alta, prafătă de prafătă, organizare de doi lei…scuze, o leva…cam asta-i cursu’. România e la level-expert în organizări concerte și nu o să mă mai plâng niciodată de wc-urile ecologice, de prețul berii și de coada de la ea.

Prestație trupe. EXCELENT!!! GENIAL!!! VIS!!! Dacă la Five Finger Death Punch mă așteptam, deh… cap de afiș, mai pe val acum, a prins la publicu’ tânăr, insă surpriza mare a venit de la Megadeth. Dave Mustaine proaspăt scăpat de un cancer la gât, a fost MEGA și a declarat „f–k you DETH”…cu un „A” combinat în replică da’ am scris așa pentru efect. A fost…PERFECT în ambele concerte.Faci parte dintr-o trupă rock tânără și relativ cunoscută? Ai vedetism la scufiță? Vezi cam cum prestează oamenii ăștia, cu ce pasiune și cât respect față de fani și treci la coteț pe coji de nucă. Jos palaria!!! In afara faptului că cei de la Bad Wolves n-au mai aparut la Sofia, cealalta diferență notabilă a fost facută de efectele show-ului. În Italia n-au avut voie sa-și scoață toate jucăriile pirotehnice, probabil pe motiv de safety, da’ bulgarii au zis ok la orice:”vreți să dați foc la arena? nici o problemă, dă-i foc că facem alta, avem asigurare și lasă-i p-ăștia, scapă ei cumva „. Glumesc, a meritat și a fost un show bun.

RASPUNSUL LA ÎNTREBAREA EXISTENȚIALĂ – NU SUNT DIFERENȚE ÎNTRE VEST ȘI EST, noi facem diferența și experința organizatorilor din breasla asta.

Acu’ o bârfă mică. Sunt aproape sigur ca l-am auzit pe Ivan Moody cu un „Hello Romania!!! ” de toată frumusețea.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: