Jurnal de front – Ziua 16 – Ordinul de noaptea minții

wtf

În tranșee se așternuse o liniște asurzitoare. Încordarea durea și-ți simțeai fiecare mușchi comprimat ca un arc pulsănd a descătușare. Sângele zvâcnea prin vene ca un apucat, o tobă dezlanțuită-n ciuda concentrării maxime care încerca să soarbă orice mișcare sau sunet. În ultimele trei zile nu aveam nimic notabil, doar victime care se-nmulțeau fără oprire. Aveam nevoie de o schimbare, de o nouă strategie care se lăsa așteptată. Zvonul de noi ordine reaprindea speranța. Umăr lângă umăr așteptam un semn, timpul trecea greu lăsându-ne urme adânci pe chipul încremenit de așteptare. Undeva în departare se aude o pendulă de ora 9 din noapte și așteptarea a luat sfârșit. Comandantul trupelor lansează noua ordonanță militară. Ascultăm în tăcere cu ochii scrutând bezna viitorului apropiat. Gata…a terminat și după o pauză mormântala, linistea e tăiată de „Păi ce-ai făcut Bobiță!?!?!?!”

Aseară dom’ ministru Vela&CO a ieșit cu ordonanță proaspătă cu ce tre’ să mai robotim ca să-i rupem fâșu’ lu’ scârba aia de virusache. Personal mi-am făcut filme, mă așteptam să se-nchidă tot, mai puțin ce ține de haleală, firme de curierat și firme online, să ne limiteze mișcarea la cumpărături în limita proximității domiciliului…d-astea sănătoase la cap conform modei de Milano, colecția primăvară în vremuri de pandemie. Total greșit…mă rog, nu total, ceva au mai făcut p-acolo.

După ce ne-am chinuit cu grupa mare să-i explicăm cum e cu ordonanța, cum e cu declarația pe propria răspundere, cu programul de ieșeală, după lupte seculare în care estimez un procent mare de vârstnici care a priceput că tre’ să se protejeze și să stea acasă, iese tov. Vela în lumina reflectoarelor și se pipi pe munca noastră. Adică acu’ cea mai expusă categorie de oameni poate să iasă cănd vrea mușchiu’ ei, cu rezolvări de probleme medicale, cănd vrea mușchiu’ ei în intervalul 11,00-13,00 pentru orice problemă cu întâietate la magazine și de parcă nu era suficient, au și o oră la joacă seara, pentru plimbat hamsteru’ sau tarantula…după posibilități. Da’ de ce nu redeschidem și cârciumile, ha? Stam la distanță, bem chestii cu cifră octanică mare să ne dezinfectăm pe interior, măscuțe cu găurică pentru pai, totul regulamentar și trimitem TVA la buget. Dragi pensionari, nu vă amăgiți, este o capcană, ăștia nu mai au bani de pensii și tre’ să facă ceva-n sensu’ ăsta. În caz de virusache sunteți victime sigure. Primul articol e la mișto și de toată jena. Aseară teoretic n-am intrat în scenariul 4 pentru ca „n-aveam decât” 1800 și ceva de cazuri și probabil că d-asta n-au asprit limitările. Vă spun eu, suntem pe la 2500 de cazuri numa’că nu știm încă.

O treabă bună e asta cu măritul amenzilor, acu’ cineva tre’ să se ocupe și cu-ncasatu’ lor că degeaba ieși la microfon cu cifre dodoloațe dacă le ai numai pe hârtie. Nu respecți carantina, nici o problemă, te aleargă jandarmii, trimiți semnal la contul bancar că ai de plată o amenduță și treci în carantină cu pază și plată 230 de lei pe zi de persoană, cam ca la un hotel okuț din Mamaia în plin sezon.

O altă gogoriță din romanul de succes „Miștouri ordonate în timp de pandemie”e aia cu autoritățile locale care trebuie să monteze dispersoare de dezinfectant la fiecare scară de bloc…atenție, să fie și cu dezinfectant. Nu zice nimic de refill dar se presupune că se subânțelege. Tot localele tre’ să se ocupe de dezinsecții periodice prin lifturi, scări de bloc. Noi ne-am prins că a vrut să zică dezinfecții da’ tot n-am aplaudat că nu suntem tălâmbi. Adică…autoritățile care ne-au lăsat anul trecut intr-un maldăr de gunoi de ne-mprietenisem cu familii de șoricei și traiam într-o armonie perfectă, vorbesc de Ploiești acum, trebuie să dezinfecteze periodic jdemii de scări de bloc? Ha? Mă lași… Pe bune? Chiar așa urăt arăt?

Una caldă, una rece. Au plafonat prețurile la utilități, carburant pe toată perioada stării de urgență. Foarte bine, măsura asta trebuia să facă parte din Ordonanța Militară numărul 1. Bine că au scris „se interzice” și n-au mai gafat cu recomandări să-i doară la pingică pe comercianții de profil.

Mai e o chestie cu șoferii de camioane mai mari de 2,4 tone, trebuiesc protejați atât ei cât și familiile lor, vor intra în carantină sau loc special amenajat și cam așa se va desfășura viața lor următoarea perioadă, camion via carantină și invers. Exact la fel și cu piloții și-nsoțitorii de zbor. Ce n-am înțeles e aia cu tonaju’, adică dacă ai mașină mai mică, o dubă spre exemplu, ești imun? Știți voi ceva? Au dubele scuturi cu antivirus?

A fost modificat articolul ăla cu interzisul grupului de trei persoane care nu locuiesc la aceeași adresă. Acu’ e valabil numai la pietoni. În autobuz nu-i problemă, poți să mergi înghesuit pentru ca Covid 19 e fițos și n-acceptă decât limuzină…maxim taxiu’. Face gâlci la transportul în comun orășenesc, SNCFR sau maxi-taxi.

Regula din puțul gândirii vine de la Arafat. Cică orice pacient poate fi suspectat de Coronavirus chiar dacă nu există testare la nivelul unității la care se prezintă, personalul trebuie să se protejeze și să interneze pacientul. Știați că la UPU există și stomatologie? Nu? Vă spun eu. Te duci cu o măsea zbanghie și aștia te zăvorăsc fară drept de coment pentru că, după spusele lu’ nea’Arafat, e cam penala treaba de ambele părți, tu n-ai voie să refuzi că ești suspect, suspectule care ești, și medicu’ musai să te interneze pentru că…ești suspect, suspectule. Joac-o p-asta dacă-nțelegi linia melodică…mie-mi dă cu virgulă…așa sunt eu mai bleguț lunea.

Facem pariu că-n 48-72 de ore ajungem la 3000 de virusați? TREI ÎN P…vorba lu’ Despot…

Mă uit pe geam, grupa mare e la joacă și zburdă pe stradă ca la prima tinerețe…poți să juri că n-au peste 65 de anișori, sunt ca niște gazele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: