TravellPiu – Sejur în A,B,C … Caraibele de Sud

TravellPiu singura agenție de turism care funcționează-n condiții de pandemie, fără riscuri medicale și moca, vă propune un sejur în A,B.C-ul Caraibelor…ARUBA, BONAIRE, CURACAO. Lasă bagaju’ că nu te ajută, ai nevoie de  un fotoliu comod, una, două beri sau ceva cu cifră octanică mai mare, mijesti ochii și începi la visare. E mare articolul da’ oricum frecați pisoiu-n izolare, așa că…HAI NOROC și bagă citeală.

Scurtă istorie – Pe la 1490 toamna, insulele au fost descoperite de conchistadori în căutările lor de chestii prețioase. Aciulea n-au găsit nimic…mă rog, o populație indigenă, capre și cactuși. Fără un manager vizionar în turism cu privire lungă până-n zilele noastre, spaniolii au decretat că insulele sunt degeaba, au lăsat o mână de soldățoi bețivi și au plecat mai departe. Spania pusese ochiu’ pe o insulă colonizată de olandezi pe care mai găseai căte ceva de vândut la bursă și cu mușchi mai mari, lucrați pe la sălile de forță ale vremii, a atacat acea insulă…pe care nu mai știu cum se numește. Olanda nu prea avea sorți de izbândă da’ trebuia să facă ceva să nu pice de fazan. Așa că, a trimis flota către ABC-uri, s-a scuzat politicos de deranj la garnizoanele spaniole pline de rom, și le-a anexat Regatului Țărilor de Jos pe principiu, mi-ai luat o insulă, ete că io-ți iau trei. Prin negura vremii și-au bagat coada și englezii prin zonă, da’ nu mult, așa…timp de câteva jafuri, și-n zilele noastre le găsim frumoase, mândre și pe picioarele lor, dar tot teritorii olandeze. Nu-i rău pentru că noi ca români, dacă te bate gându’ de verificat romul local, n-ai nevoie de viză, da’ musai tre’ să ai pașaport că totuși nu-s considerate teritorii din Comunitatea Europeană.

Scurtă politică, bani, limbaj…organizatorice – Fiecare insulă are monedă proprie raportată la euro. Aruba e mai cu moț și s-a dat cu dolaru’ datorită investițiilor Unchiului Sam. Nu contează ce ai, euro sau dolar, important e să-i ai. Schimbi fără probleme oriunde și dacă stau să mă gândesc mai bine parcă mai avantajos e dolarul. Cardurile merg brici și cred că e cea mai bună variantă. Alimentezi contu’ d-acasă, dai cu cardu-n fante și schimbi monedă locală să ai ca amintire sau pentru pufuleți la tarabele stradale. Fiecare insulă are steag și guvern propriu ales democratic la urnă, mai puțin capo di tutti capi, prim ministru sau guvernatorul care este „recomandat” de Familia Regală Olandeză. Adică…ok…râdem, glumim da’ să nu uităm cine-i șefu’. Limba oficială e olandeza si nu e vorbită de nimeni. Este folosită în acte oficiale, tot ce ține de birouri de bugetari, în rest engleză, spaniolă portugheză etc. O chestie foarte interesantă o reprezintă limbajul papiamento. Recunoscută ca limbă oficială, este un amestec de spaniolă, portugheză, limbaje africane, engleză, olandeză…e cu de toate. Până acu’ ceva vreme era doar o limbă vorbită, nescrisă și de ceva timp încoa’ a început să fie studiată. E o limbă construită de toată lumea. În Bonaire este o legendă, o vorbă d-a lor, cică pe insulă găsești cel puțin un om din fiecare țară a lumii…și sincer cred asta. Mai aveam ceva, o curiozitate. Pe insule nu găsești nici apă, n-au nimic, doar catuși și ceva animăluțe. În schimb, găsești rafinării și/sau rezervoare petroliere și te pune pe gândit, nu mult pentru că arunci o privire pe hartă și la 60 de Km sud găsești Venezuela, țară full de petrol, depășită doar de arabi și Canada, v-ați prins?

Cum ajungi și cum te-mbraci – KLM face legea în zonă. Asta presupune bilet București – ABC (toate insulele au aeroport propriu), via Amsterdam. Prețul biletelor este destul de piperat și n-are mari reduceri dacă-l achiziționezi cu opt sau nouă luni înainte de plecare, am verificat personal. Mă rog, e o reducere acolo da’ nesemnificativă și vă zic explicația logico-științifică. În ABC-uri nu există sezon turistic, plouă de două ori pe an…așa…o chestie finuță cu prilej de bucurie pentru localnici, clima este PERFECTĂ cu diferențe de trei grade între iarnă-vară, adică vara sunt 31 de grade și iarna 28, și se păstrează raportul în diferența zi-noapte, ziua iarna sunt 28 de grade, noaptea iarna 25 de grade…și la 25 e răcoare. Rar sare temperatura de 35 de grade și oricum este suportabilă datorită proximității cu marea. Insulele nu sunt pe culoar de uragane sau alte figuri nervoase ale Mamei Natură. Într-un cuvânt …PARADIS!!!

ARUBA

a1 a2 a3 a5

Aruba e un fel de mini USA. Americanii au văzut oportunitatea teritoriului sigur și stabil din proximitatea Venezuelei și au investit. Dacă ești agitat și vrei bunți-bunți, Hard Rock Cafe, Harley Davidson, Hooters, viață de noapte și resorturi de fițe, recomand Aruba…aici le ai pe toate. Tot aici găsești plaje superbe cu poziții fruntașe în topurile internaționale. Așa…ca chestie, în Aruba am găsit o fermă de…FLUTURI. Adică ce mama dracu’…ouă nu, lână nu, carne nu, lapte nici atât…ce ne dă un fluture? Ei bine, afacerea se bazează pe turiștii vizitatori, și ai ce să vezi, au o grămadă de specii care mai decare mai colorată…și totuși, care-i șpilu’? Ei bine…evenimentele. La nuntă, spre exemplu, cănd mirii taie tortu’, să iasă din tort fluturi care dau bine pe cameră și la asistență…exact…aroganțe de Aruba. Deci, vrei să vezi cum e în US, hai în Aruba că ai și apă superbă. Prețurile-s cam sus…sus rău…cam cinci dolari berea de producție locala la pipetă de 330 ml…of, of, măi, măăăăi!!!

CURACAO

c1 c4 c2  c5 c6 c7 c8c3

Dacă vrei un sejur cu plaje perfecte, apă cristal da’ totul intr-un aer european olandez, Curacao e locația căutată. Zici că ești într-un Amsterdam exotic. Piațete drăguțe cu cârciumi cochete, culoare…multă culoare, promenade de vis și un aer specific Caraibelor dar trecut finuț și cu gust prin pretenția europeană. Cu hoteluri „aruncate” în golfulețe sexy, Curacao e o locație mai liniștită decât Aruba dar de mare frumusețe și o recomand familiștilor cu copii la purtător. Adică pe lângă partida zilnică de bălăceală, Curacao oferă plimbări liniștite de seară, garnisite cu măncăruri tradiționale și bere rece la restaurante cu terase cochete. Lichiorul de Curacao, ăla albastru pe care-l știe toată lumea, e făcut, normal, în Curacao și are culoarea…albă…de fapt e incolor. După preparare, se face in ce culoare vrea mușchiu’ tău, de la galben, verde, roșu și până la albastru. La noi a ajuns ăla albastru pentru că aveam țuica galbenă, vișinata roșie…da’ pe albastru n-aveam nimic și probabil d-asta a prins la public.

BONAIRE

Nu știu dacă ați observat că am lăsat „B”-ul la sfârșit. Ei bine…in mintea mea de pseudo-ateu, cam așa arată Raiul. Este cea mai sălbatică insulă dintre cele trei. Raiul fraților mei diver-ii. Un ecosistem conservat perfect cu legi sănătoase pentru natură, insula este înconjurată de o barieră de corali și de o faună marină de te face să-ți dorești să-ți crească branhii.

b1 b2 b7

Localnicii se recomandă cu locații mici, un fel de agroturism de la noi, destul de puține hoteluri, cu o bucătărie tradițională, proaspătă și simplă, fără figuri de pipiță botoxată, ba chiar se laudă că n-au permis accesul McDonalds-ului și au doar un KFC rătăcit.

plajamea

Plaje sălbatice, SUPERBE, flamingo, liniște… doar NATURA. Aici mă vreau mutat cândva. În prima poză se vede o terasă pe apă unde m-am bețivănit cu gașca…acolo ne-am fi făcut mutație pe buletine. Aici am mai găsit o chestie interesantă, un câmp de sare, cam singura exploatare de ceva din zonă.

b3 b4 b5

Pe o parte este marea cu albastru-n trei noanțe și pe partea cealaltă se aduce apa intr-un strat de câțiva centimetrii, asta se evaporă și rămâne sarea. Rozu’ ăla e de la o vietate care-i vinovată și pentru portocaliul penajului de la flamingo roz…care nu-i roz da’ dă mai bine-n cărțile de colorat pentru ăia mici. Personal m-aș muta-n Bonaire, mi-aș lua o barcă cu motor să mă dau și pe celelate insule dacă vreau să-mi sparg liniștea.

Concluzia – Vrei o vacanță de vis de o să mă pomenești? Astea-s variantele, pui osu’ la treabă, mai faci un credit de nevoi personale, un rinichi vândut, poate o mătușă PSD-istă cu dare de mână și o să merite și ultimul bănuț.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top