Hunedoara – Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu

DSC09327

Vă spuneam că am rămas dator cu o relatare vis-a-vis de un loc din Hunedoara de neratat dacă descălecați prin zonă. Ajuns la cazare, gazda super tare de la Camere De Închiriat Carpați mi-a recomandat o vizită la Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu, muzeu proaspăt de anu’ ăsta, inaugurat prin mai dacă nu mă-nșel și am înțeles bine. O perioadă grea pentru investiții în condiții de izolare a potențialilor clienți. Muzeul e pe drumu’ către Castelul Corvinilor, la parterul unui bloc, pe Bulevardul Libertații 4. N-ai cum să-l ratezi pentru că intrarea în muzeu se face printr-o ușă de tren … un capăt de vagon, o imagine care te cucerește din prima, un fel de dragoste la prima vedere.

DSC09329

Găsiți pe facebook dacă dați căutare „Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu” și pe net „muzeulvalentinbanciu.ro”

Valentin Banciu – inginer și pilot, fost campion național de raliuri, decedat în 2018, a lăsat în urmă o familie frumoasă și o impresionantă colecție de machete de trenuri și automobile strânsă în cca. 40 de ani de pasiune. Familia a hotărât să-i dedice un muzeu și cu ajutorul unei echipe de entuziaști, a organizat totul într-o expoziție cu diorame și vitrine.

DSC09328

Oameni buni…ați făcut o treabă MINUNATĂ!!! FELICITĂRI SINCERE!!!

Un muzeu în care nimic nu a fost plasat la-ntâmplare, totul bine gândit și adaptat la spațiul disponibil. E o locație de vis, plină de diorame funcționale asistate de calculator, cu trenulețe, orașe în miniatură în toate anotimpurile, șosele, poduri, cascadă, expoziție de machete auto, cupe și lucruri personale ale fostului campion național.

DSC09317 DSC09319

Un deliciu de locație indiferent de combinația de numere din CNP-ul vizitatorilor. Locul nu e mare da’ vă garantez că pierdeți timpu’ util și plăcut prin fața minunățiilor expuse. Aranjamentele, detaliile perfecte, interiorul… conceptul în sine, personal m-a lăsat cu gura căscată de admirație. Atenție la ăia mici, dacă eu sărit binișor de 40 de primăveri am fost așa extaziat, îmi imaginez cam cum reacționează grupa mică. Prețul biletelor, din punctul meu de vedere, trecut prin raport calitate-preț, e o nimica toată. 17 lei de adult și 12 lei pentru pitici.

DSC09284 DSC09285 DSC09286 DSC09287 DSC09288 DSC09293 DSC09291 DSC09294   DSC09296   DSC09299 DSC09300 DSC09301 DSC09302  DSC09305 DSC09309    DSC09316DSC09315

DSC09295DSC09290

 

DSC09313DSC09298

Vitrina exterioară, în opinia mea, sugerează un vagon din Orient Express.

DSC09326

O să ziceți că-s dus cu căpuțu’…bine…sunt ușor dus cu căpuțu’ da’ mă risc și vă invit să aruncați o privire la toaletă. Pe bune, nu glumesc.

DSC09314

Personal pe oamenii ăștia i-aș pune să dea consultanță muzeelor de stat. Într-un spațiu relativ mic, cam de patru încăperi, au reușit o expoziție mare și inedită, un nou punct de atracție pe harta Hunedoarei. Nu știu dacă au avut ajutor din partea autorităților locale, habar n-am, dar o implicare pe viitor nu strică la nimeni și toată lumea câștigă, de la vizitator și până la imaginea orașului Hunedoara. Privind prețul biletelor în antiteză cu frumusețea muzeului și valorile exponatelor, este clar că nu-i o afacere și aici primează pasiunea și memoria lui Valentin Banciu. Când mă fac mare, mă fac ministrul culturii și al turismului, fac eu un  minister din două pentru economie la bugetul de stat, și le pun la dispoziție acestor oameni un sediu serios, cu încăperi generoase. Aș angrena și alți colecționari în proiect, eventual extind gama exponatelor și la diorame cu vapoare, avioane, tehnică de luptă în general. Din păcate … sunt deja mare și șansele de a comasa două ministere și de a ajunge la conducerea lor sunt egale cu zero barat, dar ca posesor de machete cu drag m-aș implica într-un proiect frumos. Oricum, în primă fază am ajutat cu vizitarea muzeului și cu promisiunea că voi reveni ori de câte ori o să am ocazia.

Salutări și mulțumiri echipei „Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu”.

Călătorule care poposești în Hunedoara, fă-ți timp și dă o tură pe la acest muzeu că nu o să regreți.

 

 

1 thought on “Hunedoara – Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: