Ce ne-am face fără Bolero

Ce ne-am face fără Bolero

Ce ne-am face fără Bolero

Bolero și Vama Veche.

Alzheimeru’ te lovește rapid când e vorba de Vama Veche. La fiecare descălecat în zonă te lovește transformarea în rău și combinația kitschioasă, rezultatul partidei de sex la băutură dintre „hai că-i totuși Vama Veche” și „Mamaia Nord”, da’ la distanță de câteva săptămâni de când o părăsești scârbit de mizerie și prețuri nesimțite, uiți tot și abia aștepți să te-ntorci.
Eu așa pățesc, plec din Vamă cu tunete și fulgere, mă-ndulcesc la pozele făcute și după nici o lună vreau la Vamă. E drept că n-am mai fost pe litoralul nostru o săptămână legată de nu mai țin minte, da’ pe un weekend merge. E clar că aici e vorba de cerere și ofertă. Cerere mare, egal ofertă dodoloață, piperată și „lasă mă că merge așa” din partea posesorilor de locuri de cazare. E clar că-n weekend plec în Vamă și mai bine las porcăiala pentru întoarcere. Altceva mi-a trecut prin minte aseară când mă conversam cu muza la un pahar de beri … patru la număr, ieftin și de vară.
Ce dracu’ făceam la răsărit în Vamă dacă Ravel nu compunea Bolerou’? Cum ne mai chemam cerbii? Cum ne sedimentam băutura din căpăcele, ha? Ascultam Macarena sau Coco Jambo? Răsărea soarele așeeeea … trist pe zgomot de valuri?
Pe vremuri canci Bolero la răsărit până când un barman, acu’ cam 15-20 de ani, sigur vizitat de o muză ca a mea, ușor euforică, a zis „Ne trebuie ceva lung, să-nceapă ușor și gradual, de reținut ușor și cu ritm repetitiv, musai din clasici că e Vama Veche, nu? Aici vin intelectuali, ce dracu’!!!”. În creierii dimineții oricum puteai să pui orice, toți intelectualii la ora aia sunt praf/pulbere și fredonează orice, de la melodiile Găștii Zurli și până la Tricoloru’ cu versuri de la ei. Pot să spun că am avut noroc cu Ravel și cu muza beată și totuși elevată a barmanului inventiv. Dar dacă n-avea pe playlist Bolero, pur și simplu nu era inventat, ce ne făceam?
Am făcut o listă de muzici compatibile cu răsăritu-n Vamă.
1. Vangelis – Conquest of Paradise – era și pe vremea playlist-ului din Vamă, începe gradual, e mai scurtă da’ o puneam de două ori, de trei .. până ne ardea ultravioleta
2. Verdi – Corul sclavilor din Nabucco – mult mai potrivită pentru dimineață la răsărit când bagi două cafele, te cauți în buzunare, îți faci monetaru’ și realizezi că o noapte-n Vamă te-a costat cât o săptămână la greci
3. George Enescu – Rapsodia Română – e lungă, începe foarte bine și ușor fără să-ți vomite neuronii și cel mai important … E MADE IN ROMANIA măi frate, că răsăritu-i în Vama Veche – Jud. Constanța. Eu să fiu DJ la Stuf aș face aroganța asta. Aș pune Rapsodia Română să văz câți intelectuali se prind, câți se prind și-njură și mai ales câți se prind și aplaudă.
4. Ciprian Porumbescu – Balada – idem  punctul 3
Între timp muza a plecat, berile le-am scos și mă gândeam, nu mai bine vedem noi răsăritu’ în foșnet de val? Atunci am avut revelația … Știu de ce barmanu’ ăla a pus prima dată-n Vamă Bolerou’. Musai tre’ să ai fond muzical care să acopere urletele și-njurăturile asistenței mucificate, că altfel se duce dracu’ toată atmosfera ta de la răsărit … se sperie soarele și apune.

Ce ne-am face fără Bolero

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top