Cafeneaua Nației – Turism gastronomic

Cafeneaua Nației – Turism gastronomic

Cafeneaua Nației - Turism gastronomic

Cafeneaua Nației, locația în care n-am mâncat carne și totuși a fost ok. Știți vorba englezului aia cu „never say never”? Bă. e pe bune, jur. Probabilitate mai mică decât posibilitatea intrării mele ca și angajat ghid monahal în Catedrala Mântuirii Neamului, este… scuze, era, intrarea mea într-un restaurant vegetarian. Pentru unu’ care cea mai bună legumă-i porcu’, care a vrut să-și aducă din Texas, în bagaju’ de cală, o vacă și se gândea să inventeze o rază d-aia de micșorare ca să-i intre vaca-n troller, vă dați seama că eram oripilat doar de simpla alăturare a cuvintelor „restaurant” și „vegetarian”. De intrat nu vă mai zic, în mintea mea așa se făceau exorcizările, în astfel de locații. Și totuși…

Zânuța noastră din gașcă e vegetariană, nici o problemă, nimeni nu-i perfect. Pe unde ne plimbăm prin weekenduri, ne oprim și la zone de haleală când ne roade șoricelu’ la stomac. Noi păpăm de rupem mesele, Zânuța noastră se alege cu maxim o supă chioară de rogodele și cartofi prăjiți cu garnitură de piure tot de cartofi, da’ fierți, sănătate curată. Așa că am profitat și exploatat de deschiderea recentă a unui restaurant pe vegetale fix la noi în Republică.

Doi prieteni frumoși și ușor nebuni, că asta-i de fapt definiția curajului, au îndrăznit un concept nou pe o piață conservatoare și sexată de pandemie. În Ploiești pe strada Ștefan cel Mare la numărul 7A, în buricu’ urbei, vis-a-vis de casa Hagi Prodan, s-a deschis Cafeneaua Nației. Cu rol de loc de stat la palavre, cu o ofertă vastă la cafea și ceaiuri, aciulea se și gătește după un meniu bazat exclusiv pe vegetale. Inițial când am auzit de întrezărirea deschiderii unui astfel de local, înțelesesem că nu o să servească băuturi alcoolice. Ha!?!?! Cum?!?!? În Ploiești local fără băutură?!?! Stați calmi, au bere pentru cârcotași ca mine. În rest locația este poziționată pe nișa cu axa, vegetarian-cafea-ceai.

Buuuuun… am intrat eu și Bimbi cu pași timorați și recunosc, cu nu prea mari speranțe să mă impresioneze ceva. M-am uitat lung în meniu, în afară de lipie nu-mi suna nimic cunoscut. Bimbi cu ochii mari exclamă „au supă cremă de dovleac!!!” Mie dovleacul nu-mi place decât de Halloween când îl omor de-i scot toate mațele din el. Dacă naufragiez pe o insulă pustie plină de dovleci eu sunt ca și mort din primele secunde de la naufragiu. Mirosul dovleacului băgat la cuptor îmi face rău și-n mintea mea seamănă cu „parfumul” ăla de câine maidanez uitat în ploaie. Mno… zic stai să apară Zânuț că ea e experta noastră.

Cafeneaua Nației - Turism gastronomicCafeneaua Nației - Turism gastronomic

Indiferent de religie, orientare sexuală sau orientare culinară, comandă lipia cu usturoi, începe cu asta că nu dai chix. E bună și mâncată fără alte acareturi, goală cum o face mama ei de la bucătărie. Apoi mi-am comandat o chestie care-ncepe cu „baba” și are niște „ș”-uri prin definiție, un fel de salată de vinete care nu era din vinete… sau era din vinete, la care n-am aruncat decât un praf de piper că-n rest nu-i mai trebuia nimic, tartinabilă pe lipie și bunuță.

Bimbi se delecta cu supa cremă de dovleac de și-a adus aminte de o supă identică dintr-un restaurant din centrul istoric din Panama City, unde tot așa a lăcrimat orgasmic. Clar că dacă nu-s cu dovleacu’ nu pot relata la prima mână. Când a luat o lingură de supă, Zânuț a comandat o porție la pachet,deci e clar că-i bună dacă ești fan. Parca-mi pare rău că n-am încercat-o și eu. După gustul meu și zâmbetele fericite ale gagicilor, Cafeneaua Nației și-a atins scopul încă din primii pași de la deschidere.

Cafeneaua Nației - Turism gastronomic

Pe final, Zânuț a poftit la prăjitură de morcovi. Mintea mea nu poate procesa morcovu-n prăjitură, tort etc. Mai repede văd o prăjitură cu ceafă de porc. Mă așteptam la o chestie portocalie din care iese un iepure… și nu d-ăla Playboy. Nici o legătură la culoare, arată DEMENȚIAL și are un gust EXTRAORDINAR!!! E bună-n draci!!!

Băbăieți, musai lipie cu ce vrei tu din meniu și pentru final cu focuri de artificii, prăjitura de morcovi. E GENIALĂ!!! De locație nu vă zic mare lucru, wc-uri unde poți să dormi puțin, încăperi înalte mobilate practic și cu gust, terasă nu foarte mare dar destul de-ncăpătoare chiar și în condițiile actuale covidiste.

Dragilor, mă înclin și da, ați reușit pe toate axele. Acum am realizat că n-am băut o cafea. Nu-i bai că mă-ntorc. Dacă reușiți să mă faceți să mănânc supa aia de dovleac chiar că-mi depun un CV la Patriarhia Română. Apropo, între timp am ajuns la Cafeneaua Nației la cafea. E cafea de cafea, nu zeamă de ibric spălat sau zaț reșapat. D-aia e cuvântu’ „cafenea” pe frontispiciu în combinația Cafeneaua Nației.

Cafeneaua Nației- Ploiești Str. Ștefan cel Mare 7A, pe facebook @CafeneauaNatiei , telefon 0732 603 456, se deschide pe la ora 08.00, perfect pentru cafeluța din ză morning, mergeți, explorați, încercați și promit că nu dați cu pietre după mine. Dacă mi-a plăcut mie, carnivor convins din neam cu ștate vechi în studierea porcului pe grătar, sunt 100% convins că o să vă placă și vouă.

Cafeneaua Nației – Turism gastronomic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top