Replici celebre pe meserii

Replici celebre pe meserii

Doamna frizeriță de la Județean

Am plecat de la cea mai celebră replică a tuturor timpurilor pe care o servești spășit de la un dorel, când te lasă cu fundu-n ploaie un celentano, meseriaș autohton indiferent de breasla din care face parte, atunci când ai ceva de făcut prin casă și preferi să chemi un meseriaș. Că-i instalator, zugrav, parchetar, faianțar, pufulețar, celentanii și doreii au replici comune. Da’ prima din ele, mama replicilor e aia cu „Hm… cine v-a lucrat aici?”. Legea primordială nescrisă-n cartea de căpătâi neinventată și inexistentă a meseriașilor fără frontiere, zice așa: orice meseriaș pe care l-ai avut înainte, indiferent de diploma de la Harvard sau Oxford pe care o are, în viziunea meseriașului care vine după el, e un cârpaci diletant, paralel și echidistant cu meseria practicată, care merită împușcat pe stadion.

De parcă contează… D-asta l-ai chemat, să repare, să te scoată din problemă. Dacă aveai nevoie de lampă-n ochi, interogatoriu, reproșuri și miștocăreală, apelai fix ca-n ultimele nouă luni la nevasta din dotare, care te freacă la cap cu lucrarea respectivă.

Ce vreau să zic e că nu doar doreii au replica lor. Sunt convins că fiecare meserie la capitolul 1 din manualele specifice lor,  găsești replici celebre de debut în conversația cu clientu’.

Replici de mecanicii auto – Aveam pe vremuri un atelier auto la care mă duceam cu tot felul de probleme apărute. De la un bec ars și până la trepanația pe creierul calculatorului de bord, auzeam replica „asta-i boala lor”. Ajunsesem să cred că mașina mea e bolnăvicioasă tare, avusese o copilărie nefericită, a mâncat de pe jos, mama ei și tatăl ei n-au avut posibilități financiare bune, ce să vă zic, plină de reminescențele bolilor din copilăriei, cu pete de la pojar, cu școala a scârțâit, într-un cuvânt, vai steaua ei. Pănă-ntr-o zi când am auzit accidental o discuție dintre mecanic și alt posesor de altă mașină, adică alt producător și auz printre picături „asta e boala lor”. Boala lui congruentă cu boala mea, simptome diferite da’ rezolvabile pe bani… pe mulți bani.  Io zic că asta-i boala lor, a mecanicilor. Atunci am schimbat mecanicul și am găsit unu’ care-i excepția care confirmă regula.

Replici mediciniste – Vrei o adeverință sau te cauți la gâlci. Ai așa, vă zic în ordinea numerelor de pe tricou. Prima e „bei, nu?”, a doua „e de la fumat” și a treia „mai lasă sarea”. Dacă nu bei, nu fumezi și nu mănânci sărat, toate se restrâng la „CNP-u’, ce să-i faci, de la o vârstă încep toate”. Mai bine bei, fumezi și lingi sare ca să poa’ să motiveze și omu’ ăla cu cevau’ care te doare pe tine.

Replici profesorale – Aici celebrul „nu-i bătut suficient copilu’ ăsta” s-a transformat conform politically correctului în și mai celebrul și la fel de vechiul „brânză bună în burduf de câine”. Tot ADHD-u’ din lume, necompatibilitatea mea cu diverse materii, necompatibilitatea anumitor profesori cu materia pe care o predau, toate astea se reduceau strict la replica asta, care pica fix pe capul meu. Io eram brânza în recipient necorespunzător.

Replici de șefi – Pfoa… aici am o grămadă… De la „merge prost luna asta”, nu contează luna, la „trebuie să muncim mai mult, prea e relaxare-n firma asta” și până la „nu sunt bani”, absolut toate se pot simplifica în „să nu te pună dracu’ să ceri mărire de salariu”. Vorbesc de șefi în general… de alți șefi… nu d-ai mei. Io te iubesc șefu’!!! Și mai e aia cu „nu te juca, am o sută la ușă care vor un job”. Da, așa e, ai… da’ ghici, și ăia vor mărire de salariu.

Replici pandemice polițienești – „De ce n-ai mască?” chiar dacă ești singur, pe traseu de creier de munte, cu țigara-n gură. Ai cască, buletin, ai covid făcut și rezolvat, cu vaccin la purtător și ești cel mai legal de pe toate axele, nu contează, n-ai mască.  Stați liniștiți că vă dă minim de amendă. O d-aia să-ți pară plata mai fezabilă ca contestarea. Nu scuzați cacofonia, e bine plasată-n context. Apropo, să vezi din 15 distracție că le-a redus tătuca Iohannis aria de amendat.

Replici administrative locale – Începe cu „Noi am făcut, ne-am zbătut, am semnat contracte, da’ ăia de la …. sunt vinovați”. La puncte, puncte puneți voi ce vreți, de la caz la caz. Problema cu gunoiu’ din oraș (că la noi la Ploiești e încă de actualitate), pui firma de salubrizare. Probleme cu apa caldă (că la voi în București e de actualitate), îl pui pe fochistu’ de la focărie. Problema cu pana mea și un drac pe varză, vinovată-i firma care se ocupă cu penele mele și dracii pe varză, e foarte simplu.

Așa-mi vine să ma uit la ăștia cu replici copy/paste, să le iau capu-n palme, să-i privesc atent și profund, ca o radiografie craniană și să-ntreb:

CINE V-A LUCRAT AICI?

Replici celebre pe meserii

 

1 thought on “Replici celebre pe meserii”

  1. Pingback: Un Albastru Infinit - 16.06 - Piuituri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top