Învinșii – cârcoteală cinefilă – 03.10

Învinșii – cârcoteală cinefilă – 03.10

Învinșii - cârcoteală cinefilă - 03.10

Învinșii – Netflix, prospăt și relativ cald, din 2021.

A venit toamna, frunzele cad, răcoarea și covidu’ ne ține seara prin case și cu ce să ne mai jucăm și noi… Dacă ești nevaccinat și mai nou n-ai acces nici la terasă, în timp ce eu stau la o bericică în gașcă de oameni cu cip la purtător, îți recomand serialu’ Învinșii.

Din păcate n-are decât un sezon, te cam lasă cu fundu-n ploaie, mă rog, aproape cu fundu-n ploaie, nu torențială, mai mocănească așa. Adică se termină acceptabil, are o finalitate da’ tot rămân întrebarile, „Asta-i tot? Mai vine un sezon?”. Adică-și lasă loc de bună ziua și de continuare.

Fetilii, din păcate nu știu dacă o să vă prindă că e cu război, adică după război. Acțiunea se petrece-n 1946, în Berlinul împătrățilit de aliați pe sectoare de influență. O să fie interesant pentru voi pentru că redă perfect condiția femeii germane, într-un Berlin ocupat și făcut franjuri de bombardamente, și o să vedeți că o oală cu mâncare arsă sau o unghie ruptă nu-s chiar un capăt de lume.

Un milițian american, interpretat bine de Taylor Kitsch, pe care l-ați mai văzut în John Carter și Battleship, pe vremea aia am dat ochii peste cap ș-am zis „iar un golden boy pe ecrane”, de data asta demonstrează că nu-i lăutar în ale actoriei, acceptă o misiune la Berlin să reformeze poliția locală.

Învinșii - cârcoteală cinefilă - 03.10

Berlinu’ din ’46 nu era chiar o zonă plină de berării, ospătărițe cu plămâni generoși și cluburi de bunți, bunți. În urma bombardamentelor aliate arăta așa, cam ca o fantomă de oraș, cu clădiri în ruină, populație vai mama ei și străzi de Românie rurală 2021. Adică de ce te-ai vrea prin zonă, ha?

Aflăm că de fapt și de drept, în afara consultanței milițienești, el mai avea un scop. Să-l găsească pe fra-su’, sergent combatant în US Army, cu probleme la scufiță și client vechi pe la Bălăceanca, declarat dispărut în misiune.

Din cauza asta serialul se desfășoară pe două planuri, carevasăzică e multiplan. Primu-i planu’ milițian-frate, al doilea e milițian-milițiancă. Partenera lu’ Taylor e o gagică fezabilă, milițiancă nemțoaică care trebuia reformată, Nina Hoss.

Învinșii - cârcoteală cinefilă - 03.10

Stați liniștiți că nu se-ntâmplă nimic. Junele nostru s-a dat cu o englezoaică bețivă, nevastă de consul, cam rea de muscă, da’ fezabilă și de iertat. Tuppence Middleton

Învinșii - cârcoteală cinefilă - 03.10

Și chestii, socoteli tot sezonu’. Cu acțiune, mafie germană cu iz de nazist, are cam de toate pentru toți, inclusiv scene pentru psihopați și sadici. Fratele cu căpuțu’, tot filmu’ o face pe justițiaru’ și kilărește la naziști pe model Game of Thrones. Adică știe bine să facă buba, Logan Marshall Green și are față de looney tunes.

Învinșii - cârcoteală cinefilă - 03.10

Ca să nu vă stric plăcerea și să vă dau cu spoileru-n cap, e un serial șmecher, decoruri excepționale, e filmat pe lânga Praga, habar n-am de unde au găsit ăștia atâtea dărămături, acțiune foarte bună, redă perfect râca între aliați și zonele de influență, viața socială și condițiile berlinezului de rând, merită, merită, de trei ori merită văzut Învinșii.

Pentru alte cârcoteli cinefile AICI și p-AICI

Învinșii – cârcoteală cinefilă – 03.10

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top