Jurnalism tras pe nas – 02.11

Jurnalism tras pe nas – 02.11

Jurnalism tras pe nas - 02.11

Jurnalismu-n Românica e așa, cum să vă zic, un antrenor pentru creier și inteligență. Adică dacă vrei click la pagina de net, e suficient să pui un titlu bombă de genu’ „A murit Iliescu…” și-n articol să continui cu „… de râs când l-a auzit pe Cîțu povestind despre creșterea economică”.

Cititorul începe să-și încordeze circumvoluțiunile ca să se prindă dacă un articol e pe bune sau un rahat menit să-i aducă audiență boului care-l lansează. Hai să vedeți exemplu clar de Fake News.

Ieri îmi pică ochiu’ pe o știre AICI, cum că să vedeți vai steluța noastră, ne paște o pană de curent de n-o putem duce. Nu pe noi, pe austrieci. Da’ dacă pe austrieci îi paște așa ceva, la noi o să fie jale mare, dublă ca durată, de pana de curent zic, și o să ajungem în Evul Mediu cât ai face click la-ntrerupător.

Deștepții ăia care au scos porcăria asta, citează o sursă, adică ASTA. Nu știu germana dar mă uitam și eu ca curca-n crăcile de limbă germană, să găsesc ceva cu catastrofăn, kaput, niht luminăn, d-astea care să aducă a ceva pe temă. Adică sursa citată e big shit.

Mă rog, mai sap și găsesc că ministreasa apărării din Austria, Klaudia Tanner, zice că e posibil să avem o pană de curent care o să afecteze Europa. Nu știm când, da’ e posibilă. Să mă scuze Klaudița, da’ e o „tâmpită” că nu se gândește că o astfel de declarație se mai aude și-n România și noi suntem panicați rău de tot.. O pană de curent majoră este posibilă oricând și oriunde.

Probabil că în calitate de prima de la apărare, asta-i job-u’ ei, să se gândească la scenarii apocaliptice și la soluțiile rezolvatoare. Dacă ne uităm că Austria a ajuns la 65% populație vaccinată covid, probabil că dă pagina și trece la următorul scenariu apocaliptic. O pană de curent majoră se poate-ntâmpla exact cum se poate produce un cutremur, o furtună etc, și e bine să ai soluții.

Și asta nu-i rău, adică paza bună trece primejdia rea. Probabil că a preluat o știre de pe la Reuters de acu’ ceva timp, care-și punea întrebări existențiale cu ce facem dacă se rupe un fir prin Portugalia, face plici o siguranță prin Croația și România trece la lumânare. Să avem soluții la orice, ca să fie bine, să nu fie rău.

 

Jurnalismul din România preia știrea.

Zvon preluat și de știrile românești, normal, B1 și tembelii de la Antena 3. Am înțeles de la un coleg că a fost o emisiune cu Gâdea în care se dădeau sfaturi prețioase, inclusiv ce tre’ să cumperi când vine pana mea. Și au preluat ei de pe la alți panicați, sau poate direct din surse oficiale, recomandări cu ce tre’ să ai prin casă dacă vine pana.

N-am văzut emisiunea, da’ dacă Klaudița sau alte surse de-ncredere din vest relatau știrea cu „ce să facem dacă sau poate”, la noi a fost ceva de genu’ „musai trebuie să faci că acu’ vine”. Am găsit pe Youtube ceva, de la minutul 1,40.

 

La mine la sculărie vorbesc despre generatoare de curent cam de trei ori pe săptămână. Ieri nu numai că am vorbit, vânzările sunt mai mari cam de șapte – zece ori. Și nu știam ce dracu’ se-ntâmplă. E clar că există un sâmbure de adevăr. Probabil o să avem parte de o nouă rundă de scumpiri care au nevoie de justificare. Dar d-aciulea și până la fugiți, otrăviți fântânile, pârjoliți câmpiile, e cale lungă.

Exact când scriam articolul ăsta, cu jurnalismul meu de cartier, mă sună un client simpatic să mă-ntrebe vis-a-vis de un generator. Vorbim, povestim, calculim și ne dă rezultatul cu ce-i trebuie. La sfârșit după chestii tehnice îl întreb.

-Nu vă supărați, am o curiozitate de babă, da’ vă rog să nu vă supărați pe mine…

-Vă ascult.

-Chiar aveți nevoie de generator sau v-au panicat ăștia cu pana lor de curent?

Și a izbucnit omu’, până atunci fiind pe o voce domoală.

-Nu io dom’le, nevastă-mea mă f–e la cap de două zile. A văzut ea nu știu unde dracu’ că o să vie Ice Age și rămânem fără curent. Aveam în plan să-mi iau generator, da’ nu imediat. Acum vreau nu vreau, asta e.

Ne-am râs amândoi. Eu am făcut o vânzare, el scapă de stres, nevasta fericită și pregătită de apocalipsa energetică.

Bre, lăsați jurnalismu’ ăsta de cacao că vă face rău, ce, ați terminat cu covidu’ și tre’ să compensați cu ceva? Să nu dea dracu’ să nu mai găsesc o pungă de mălai și un sul de hârtie igienică prin magazine, da? Știu sigur că mai aveți din lockdownu’ trecut.

Mergeți la vaccin liniștiți, cipu’ ăla și 5G-u’ merg pe curent, deci nici o șansă de pană masivă de curent, că doar nu-s tâmpiți să nu poată să vă urmărească. Singura șansă e să nu-l plătiți și atunci vine pana direct de la Electrica. E  d-aia bună și de durată, depinde cât de repede plătești restanța și taxa de rebranșare.

Jurnalism tras pe nas – 02.11

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: