Fisc și Poc – 03.11

Fisc și Poc – 02.11

Fisc și Poc - 03.11

Fiscul împarte românii-n două tabere. Cei care-și plătesc taxele și impozitele cu precizie de ceas elvețian, da’ degeaba, adică mare lucru nu se vede, și cei pe care-i doare-n spatele gării de fisc. Dacă primii-s și așa, și bătuți și cu banii luați, ceilalți n-au nici o treabă și garantat o grămadă de amenzi.

Io personal sunt fan ghișeul.ro. Cum se schimbă anu’, mă bag pe leptopuț, șterg fișierele cu colinde, dau facebooku-n bară, închid pornhubu’ și mă pun pe taxe. Da’ au fost vremuri când trebuia să mă bat cu pensionarii pe la codă la fisc. Și hai că mă descurcam cu pensionarii, da’ am avut niște experiențe traumatizante cu Fisc & Tanti Poli, pentru că fiecare trăgea-n altă direcție și io eram fix la centru.

Fisc & Poliție = LOVE

Acu’ mulți ani, imediat după debutul perioadei Renascentiste, am ajutat un prieten să-și cumpere o mașină. Poveste lungă, trebuia să licitez pentru el, cert e că am avut o mașină preț de 24 de ore. Pe final am primit un tipizat emis de tanti Poli cu radierea din circulație a mașinii.

Pe spatele tipizatului era o zonă sfaturi prețioase. Și acolo scria cu litere bolduite „de la organul fiscal, radierea se face la cererea și de către Poliție, serviciul circulație”. Apropo, documentul respectiv era emis de Poliția Rutieră. Perfect cam trei ani până când primesc o amendă de la fisc de nu mai știu valoarea, cum că n-am plătit impozitul pentru mașina aia pe care nici n-o văzusem în table și oase.

Mă duc la fisc cu documentul și o tăntică ne fe, mă trimite la gară că nu-i de competența lor. Să mă duc la Poliție și să-i întreb p-ăia de ce n-au radiat mașina. Sun un prieten milițist care mă trimite la un nene chiar de la serviciul radieri.

-Bună ziua, m-a trimis X-ulescu.

-Bună ziua, care-i problema?

-Am și eu o mașină radiată pentru care am primit o amendă de la fisc că n-am plătit impozitul și tot d-acolo am aflat că de la dvs nu s-a operat radierea.

-Stați să văd…

Și vede cam zece minute.

-E radiată.

-Păi nu e, la fisc zice că-i la mine și io-te amenda.

-E radiată din circulație, de la fisc tre’ s-o radiați dvs, d-asta e amenda, că n-ați fost la ei.

-Păi da, n-am fost, că pe tipizatul ăsta scrie că dvs tre’ să solicitați radierea de la organul fiscal.

-Hai mă, unde scrie?

-Io-te colea pe DOCUMENTUL EMIS DE DVS!!!

-Hai dom’le, ce ești copil, bagi în seamă toate prostiile.

-Păi da, mai ales când prostiile sunt oficiale și emise de Poliția Română, exact de serviciul la care lucrați.

Am sunat alt prieten, am fost la o juristă de taxe și amenzi, am contestat amenda care s-a transformat în avertisment.

 

Poliție + Fisc = Alzheimer

Subsemnatu’ se apropia de cinci ani cu carnet de șoferache-n buzunar și cu zero evenimente-n trafic. Bă și ce mă mândream cu chestia asta. Atunci a venit săptămâna patimilor, am luat trei amenzi, una luni, a doua miercuri și a treia vineri. Toate luate în afara orașului și a județului de baștină.

Le-am plătit și am trimis dovezile către toate polițiile emitente. Ghici, de la organul fiscal se compensau amenzile cu plățile doar de către organul albastru, ăla cu habitat natural pe șosele patriei.

Anul următor primesc dojană scrisă de la taxe cu tema, n-ai plătit trei amenzi. Mă duc la ei cu dovezile, le arăt și m-am certat cu una că nu-s operate plățile. Aia mă trimite tot la gară că vezi Doamne n-au primit nimic de la Poliție. Dar s-a făcut că face ceva la calculator să rezolve problema.

După încă un an, m-am prins că se juca Solitaire și trimisu’ la gară era mai mult așa, să văd live unde o doare pe ea de problema mea. Primesc iar dojană scrisă și mă duc iar cu dovada plății. Acu’ n-a mai dat vina pe Poliție, a dat vina pe sistemu’ informatic. Atenție, era aceeași cucoană cu restanțe la sex de un an înainte.

Anul trei, dojana trei. Atunci mi-am făcut câte zece copii la fiecare amendă și m-am dus la-ntâlnirea anuală. La finanțe tot aia.

-Bună ziua, am primit un plic de la dvs în care sunt atenționat că n-am plătit niște amenzi.

-Păi dacă n-ați plătit, așa se-ntâmplă.

-Greșiiiit, pe lângă că le-am plătit, este a treia oară când vin personal să vă demonstrez asta. Deja mă bănuiește nevasta că am o aventură cu dvs.

Se uită aia, butonează și zice că-i gata. Io n-o cred, ies din birou și intru iar.

-Bună ziua, am venit în avans pentru anul următor să vă demonstrez că am plătit niște amenzi.

-Păi… cum… tocmai ce ați fost la mine…

-Da, știu, d-asta zic, am venit pentru la anu’. Și stați, mai am copii pentru încă opt ani. Poate dvs. vă plictisiți, eu nu și chiar am treabă. Deși sunteți o prezență minunată, n-aș vrea să vă mai văd prea curând.

De atunci n-am mai primit nimic de la fisc.

Fisc și Poc – 03.11

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: