Florărese magna cum laude – 10.11

Florărese magna cum laude – 10.11

Florărese magna cum laude - 10.11

Florăresele și taximetriștii sunt o altă pătură socială. Nu toți, ăia, se știu ei care. Nu mă refer la florăriile alea de fac artă pură la buchet sau coșuleț și nici la Bolt, zic de alea din piață și de taximetriștii care au inventat șmecheria. Ăia și alea pentru care noi, muritorii de rând, n-avem școala vieții la Harvard sau n-am terminat florăricologia secția șmecheroși la Oxford. Azi am ce am cu florăresele.

Alea care cotează și influențează bursa de flori, cu strategii de marketing și sloganuri cu „hai frumosule să-ți dau buchet, să te placă mândra”.

În ultima perioadă, dat fiind pandemia gâtului mă-sii, am tot făcut drumuri prin piață după coroane. La noi în Ploiești, presupun că-n toată Românica, atunci când ai ajuns în zona de florărese, experimentezi sentimentele creștinilor dați la lei în Colosseum din perioada Imperiului Roman. Hienele habar n-au să se descurce-n viață.

Eu când intru-n zonă, bag fața de rachet rus și o-njur pe cea mai reprezentativă dintre florărese, exact ca la pârnaie. Te dai la cel mai puternic și câștigi respect. Nu mai trag de tine și vorbesc din banca lor.

Duminică a trebuit să fac o excursie tematică. Ajung în proximitatea florăreselor, astea te simt de la cinci metri da-n primă fază nu știau unde să mă-ncadreze. Io-n negru și cu lanț la pantaloni, sunt mai mai gotic așa și le cam dau cu virgulă. Sunt genul de tip care arăt a mai multe posibilități. Pot fi încadrat la „merge la-ntâlnire”, dar și „merge la război” sau „la priveghi”. A fost suficientă o privire către o coroană că era aia pe mine. Băgați la cap să vedeți cum se face.

-150 de lei, eftin și proaspăt!!!

-Ha!?!? 150!?!?! Mătura asta cu funcție de sorcovă!?!?! Ieși!!!

Știu, dur da’ așa se face. Și m-am îndepărtat. Aia după mine. Am mârâit cu dezvelit de canini vampirici câinoși și uitătură cu trimitere la mamă.

-Nu mă hărțui că fac urât.

Precupeața a bătut în retragere da’ schimba cotația la bursă din banca ei, cu voce tare.

-Hai 120 și Dumnezeu să-l ierte!!!

Adică preț mai mic și cu urale incluse. Nici nu m-am uitat la ea, priveam așa, pierdut spre orizontu’ cu alte tarabe.

-100 că e de azi, proaspătă și de calitate.

Prețul era invers proporțional cu numărul de pași pe care-i făceam să mă-ndepărtez de florăreasă. Când am ajuns la 50 de lei, m-am întors.

-E, acu’ e corect.

Începe pregătirea de vânzare, panglici, chestii, socoteli.

-Ce scriem pe ea?

-Merry Christmas. Ce draci poți în afară de regrete eterne, nu te vom uita niciodată sau hasta la vista. Nu glumesc, când s-a dus Zorro, adică Nea’ Tătelu’, tata adică, am văzut cea mai tare coroană ever. Un prieten bun d-al meu, care-l cunoștea bine pe tata, a venit cu  o coroană pe care scria Hasta la vista Zorro. Genial și de efect.

Florărese magna cum laude - 10.11

Se apucă florăreasa să scrie fără să-mi spună că de fapt ea a vrut să facă medicina da’ n-a avut noroc în viață, tata bețiv, mama în Italia, asta a fost, s-a reprofilat pe flori că fac bine la karmă. Dar scrisul a rămas ancorat în prima opțiune, aia de medic. Ce a scris acolo, probabil că descifra numa’ fetele de la farmacia mea.

Punctul culminant a fost…

-Din partea cui?

-Familia Vlad.

Și scrie Fam. Vlod.

-Bre, Vlad, nu Vlod!!!

A ieșit o mâzgălitură relativ descifrabilă, Fam. VL, omega sau un semn ocult și D asemănător cu B.

-Iertare, nu mai vede baba bine.

-Bre, baba vede bine, doar că nu știe să scrie. A-u’ e A de când mă-sa latină l-a făcut… și O-u’ la fel. Hai lasă așa, sigur o să se prindă lumea că-i coroana din partea mea.

Florăresele au trei chestii de făcut. Să facă buchetul să arate fezabil, hai că nu-i fizică atomică, să scrie frumos un ceva acolo, și să ne facă la bani. Ei bine, fac doar o chestie bine, aia a-3-a cu făcutu’ la bani. Și dacă nu mă enervez tare dacă-i vorba de un buchet de flori pentru o-ntâlnire, la coroane fac urât.

După ce că tre’ să-ți amanetezi un rinichi ca să ai bani pentru înmormântare, popă, gropari și cele două sute de pomeni, te fac și astea la coroană.

Florărese magna cum laude – 10.11

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: