City break la Românica – 03.05

City break la Românica – 03.05

City break la Românica - 03.05

City break la Craiova, înțeleg că iar a dat cu bâta-n baltă Craiolguța. Cică în nu știu care top făcut de nu știu care firmă, scrie că City of Craiova e destinația preferată de turiștii europeni, pentru concediul de Paște. Probabil că al cailor. Acu’ pe bune, io cred că ceva dreptate are. Dacă ești un irlandez bețiv, știu, e cam pleonasm, și cauți un loc cu băutură ieftină, da, Craiova este peste Paris, Viena sau alte capitale europene. Da’ dacă n-ai pretenții la locație, poți să stai cu curu’ pe bordură și cu halba-n mână, cred că sunt locații și mai șmechere la Țăndărei sau tot județu’ Vaslui. AICI.Mă rog, nu de asta vreau să vorbesc. E clar, Craiolguța nu s-a schimbat, tot dusă cu bidonu’ și plină de ea și de inepțiile pe care le debitează. Să nu mă-njure craiovenii, chiar au un oraș frumos, da’ hai să fim realiști, nu se compară cu nici o capitală europeană.

Stăteam și tăiam frunze la dogi pe facebook și am văzut că am prieteni prin toate zările țării. Chiar avem țară șmecheră și cu oameni faini. Și mă gândeam io așa că n-ar fi rău să-mi impun un target lunar, sau la două luni, să mă duc în câte un city break prin Românica. Am mai făcut ghidușia asta și am venit cu grămezi de amintiri plăcute, o tonă de poze și cu magneți de frigider. Mai ales că-s câteva grupuri facebuchiste pline de oameni faini pe care-i pot apela la nevoie, pentru sfaturi prețioase vis-a-vis de locațiile care merită văzute la ei în oraș, o cazare bună la un preț corect, o cârciumă cu papa bun și o cafenea fără zeamă de zaț reșapat, sau ibric spălat la preț de Kopi Luwak. Și atunci a venit întrebarea: ce aș face eu dacă unul din prietenii mei îmi cere ajutorul pentru un city break în Ploiești, un’ să-l duc să fac pe ghidu’? Dacă mă trezesc cu mesaj, „Bro, ai timp să mă dai huța prin Ploiești? Vin vineri și plec duminică, ce-mi arăți prin Republică?”.

Varianta simplă. La noi în Ploiești se bea. Îl scot la o cârciumă sau la un grătar, îi bag alcool intravenos de doarme trei zile și deja tre’ să plece. Îi arăt pe goagăl câteva chestii și gata, misiune îndeplinită. Sau îl duc la București să-i arăt IKEA și Băneasa Mall, da’ nu se face așa. Problema Ploieștiului a fost WW2 când a cam fost ras de pe fața pământului. Mă rog, aproape ras, mai avem câteva clădiri care ne trimit în timp, în perioada lu’ nenea Iancu. Bun, hai să o luăm metodic.

Muzeele Ploieștiului

Dacă zici Ploiești, te gândești la petrol. Muzeul Petrolului O clădire de neratat este Palatul Culturii,  este o capodoperă, Sala Coloanelor e foarte frumoasă, plus că are muzee, bibliotecă și alte chestii. Muzeul de Istorie și Arheologie unde o să vedeți ce spartani eram noi ploieștenii. Să nu uităm de Muzeul Ceasului, din câte știu cam unic prin Românica, și de Muzeul de Artă la care am pilă.

Personalitățile Ploieștiului

Personalitățile Ploieștiului sunt Caragiale, Nichita Stănescu, Toma Caragiu, Petrolul Ploiești, piuituri.ro și toți prietenii mei.

Locuri de vizitat

Pentru plimbăceală e de mers pe Bulevardul cu Castani, e cu terase și bericioaică, Parcul Constantin Stere, sunt de văzut Statuia Vânătorilor de Munte și Statuia Libertății, da, avem și d-asta, e mai mică și arată altfel ca aia mai mare și mai cunoscut, și Hipodromul Ploiești. Pe un’ te-nvârți prin Ploiești, e imposibil să nu găsești o clădire semnată Toma Socolescu. Pentru piții avem mall-uri, e ok, poa’ să facă city break în Ploiești.

Pileală

Pentru cafeloiu’ matinal, Cafeneaua Nației e unul din locurile nimerite. Tot aici tre’ să ajungi dacă ești certat cu carnea și vrei papa vegetal. Pentru lichide cu cifră octanică ridicată, oriunde vezi cu ochii, da’ dacă vrei și terasă și muzică bună, Rock Cafe, aciulea tre’ să mergi. Plus că ai ocazia să cunoști o mare personalitate a urbei, adică pe je.

Hai că dacă mă gândesc bine, chiar am cu ce să vă umplu un city break made in Ploiești. AICI tot pe Ploiești, o scurtă istorioară… mai altfel.

City break la Românica – 03.05

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: