NATO, EU, hai să bem un ceai de tei – 18.05

NATO, EU, hai să bem un ceai de tei – 18.05

NATO, EU, hai să bem un ceai de tei - 18.05

De ce mi-a fost frică n-am scăpat. Pe ce miza puie Mutin se-ntâmplă și-ngreunează eforturile tuturor pentru pace. E o vorbă românească, aia cu ăla amestecat pute rău. Am ajuns în acel punct.

EU hai la ceai de tei – problema mai mică, bou’ de Orban

Următoarea mișcare a Comunității Europene referitoare la sancțiunile Rusie, mișcare care ajută efortul extraordinar al soldaților ucraineni și a mișcărilor NATO, e renunțarea totală la petrolul rusesc. Pentru asta e nevoie de unanimitate. Dar tov. Orban, îl știți, nenea ăla care stă la masa aia prost luminată din Europe Pub, ăla de bea vodkă, înjură des și face pipi pe capacul WC-ului, nu vrea să oprească importurile de petrol rusesc, chiar dacă sunt ferm convins că există soluții alternative. Asta-nseamnă amânare, poate chiar renunțarea unui noi pachet de sancțiuni esențial împotriva Rusiei. Probabil că se va rezolva cumva, în mod cert economic cu oferte mai bune la alte variante de aprovizionare, da’ un lucru este foarte clar și nenea Orban tre’ să-nțeleagă. În acest conflict deschis în Ucraina, plătim toți, că vrem, că nu vrem, asta e, nu-i vina noastră, e vina lu’ Putin & CO. Dar atât timp cât ne vine o factură mărită la utilități, asta-nseamnă că am beneficiat de acele utilități și implicit avem o casă în care s-au consumat acele utilități. Și asta-i bine… încă.

NATO hai la ceai de tei – problema mai mare, Erdogan

După ani de neutralitate, Finlanda și Suedia vor în NATO. NATO nu-i tâmpit să nu-i primească. Lăsând armata curentă și dacă ne uităm că Rusia are undeva la ceva mai mult de două milioane de rezerviști care sunt cum sunt, mai bătrâni, mai vai mama lor, pentru că nici la forțele armate nu stau strălucit, și că Finlanda are o armată puternică și pregătită tocmai că are o graniță imensă cu Rusia și-s fripți de Stalin, că dispune de aproximativ opt sute de mii de rezerviști care-s pe bune și știu ce au de făcut, e normal ca NATO să-i primească cu brațele deschise. De Suedia nici nu mai zic. Sunt echipați bine, au arme moderne, armată țâță de mâță și-mpreună cu Finlanda sunt democrații sănătoase la căpăcici. Toată lumea din NATO zice săru’ mâna. Asta-n condițiile în care Rusia e aproape un continent și cele două țări candidate sunt destul de mari, dar de necomparat teritorial și demografic. Și apare coiu’ lu’ Pepelea… scuze, cuiu’.

Io am niște antipatii politice interne de nu vă zic. Da’ le am și p-alea externe de proximitate. În afară de Putin pe care nu-l înghit de când îl știu, poate chiar înaintea lui, e Erdogan. Ăsta dacă era rus, e-n stare de genocid împotriva propriului popor, io așa-l văd. După circul din Ucraina, am crezut că m-am tâmpit la cap, am trăit degeaba și nu mai cunosc oamenii. Pot să zic sincer că am fost impresionat de Turcia și de demersurile ei pentru pace, cum organizau turcii întruniri și negocieri. Și chiar cred că au pus umăru’ la chestia asta.

Problema apărută sunt kurzii azilanți din cele două țări nordice. Pentru ei, dreptatea turcă o reprezintă un glonț în cap. Aveți senzația că ăia au fugit până în hăt departe, în nordul Europei, degeaba? Acolo au o șansă. Aduceți-vă aminte de kurzii din sudul-estul Turciei care se băteau cu Isis,  din spate îi bombardau turcii și nici cu sirienii nu-s prea ok. Părerea mea e că Erdogan care a adus Turcia din punct de vedere fiscal și economic cu un picior în groapă, vrea să obțină un maxim de câștig din afacerea asta. Lira turcească reprezintă 0,063 din dolar , rubla rusească e 0,015 din dolar, asta așa, ca o comparație. Bă Erdogane, nu se face așa. Adică să le zici la finlandezi și la suedezi că apără teroriști, e cam mult dar îmi liniștește neuronu’ și îi spune că a avut dreptate vis-a-vis de tine. Adică ești un tâmpit mai mare ca Orban.

Io-s convins că se va ajunge la un consens, mai tac ei, mai dă NATO & EU ceva, cumva se va ajunge la un consens pentru că nici turcii nu-s de lăsat. Dacă nu mă-nșel, Turcia a depus candidatură la EU de prin 1999 când a obținut statut de țară candidată, adică se poate negocia p-acolo chestii. Da’ pe bune, să apară Erdogan și să transmită că n-are rost să vie reprezentanții Suediei și Norvegiei în Turcia să-l convingă să zică da, e cam cu iz de shaorma aruncată-n soare, pe colț de bordură de pe străzile Istambulului. Declarația lu’ Erdogan n-a avut nici o urmă de diplomație și las-o p-asta, la respect a punctat puternic pe minus. Turcie dragă, vezi cum faci să-i pui căluș că latră a pagubă pentru EU, NATO, Ucraina și cel mai grav, pentru pacea mondială.

Nu-i nici cazu’, nici momentu’ ca doi șefi de state EU și NATO să se sinucidă politic.

Pe final vă propun să-l vedeți pe nenea ăsta cu oo cât Kremlinu’. AICI

Acu-mi dau seama că titlul articolului e greșit. Trebuia să zic Orban, Erdogan, hai să bem un ceai de tei. Ce, în Ungaria și-n Turcia nu sunt tei? Vă dă Isărescu. Omu’ știe să facă vin, cât de greu e să faci un ceai.

Mai pun o imagine din Azovstal și gata, tac.

NATO, EU, hai să bem un ceai de tei - 18.05

NATO, EU, hai să bem un ceai de tei – 18.05

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: