Gonzales – Come and take it! – 04.10

Gonzales – Come and take it! – 04.10

Gonzales - Come and take it! - 04.10

Ați auzit de Gonzales? Nu Speedy, de orașul texan Gonzales? Ei bine, cum mergi pe I10 spre San Antonio dinspre Houston, la un moment dat ajungi în județu’ Gonzales cu capitala la, ghici? Exact, Gonzales. Replica „Come and take it” și independența Texasului d-aciulea începe.

Pe la 1831 Texasu’ era colonizat de europeni dar sub armata mexicană. Indienii n-aveau tupeu să se dea la mexicani că erau șmecheri pe vremea aia. Se dădeau la coloniști, băieți simplii de la țară, crescători de vite și agricultori. Până într-o zi când nu s-a mai putut și coloniștii din Gonzales au cerut ajutor mexicanilor.

-Bre Juan, bre Pedro, traiască mamacita voastră cowae, dă-ne și nouă un tun să-i punem p-ăștia pe fugă că ne-au scalpat de tot.

Ăștia au zis că le dă da’ nu de tot. Și le-a dat. Când s-a simțit miros de independență dinspre Texas pe la 1835, mexicanii au vrut tunu’ înapoi. Izvoarele istorice sunt ușor debusolate și nu-s prea sigure dacă texanii au spus „ursuleț de catifea, ce se dă nu se mai ia” sau  „Juie Muan, Puie Medro” da’ sunt sigure pe replica „Come and take it” dacă sunteți zmardoiași cum vă dați. Ăia au venit și s-a lăsat cu trosneală.Tunu’ a fost îngropat și refolosit pe la Alamo. Ezact, ezact nu se prea știe ce s-a-ntâmplat la Gonzales. Mai mult ca sigur texanii au cam mâncat bătaie ca la Alamo și Goliad, mai puțin la San Jacinto când au câștigat și l-au lăsat pe generalu’ Santa Anna-n curu’ gol. Pe bune, chiar l-au lăsat în curu gol. Cert e că din Gonzales a-nceput cafteala, replica de „hai să-l iei dacă ești șmecher” și imaginea unui tun negru pe fond alb au ajuns simbolurile luptei de independență a statului Texas.

Noi am ajuns exact la zilele orașului. Poze AICI. N-am văzut în viața mea o paradă mai pestriță ca asta. Practic dacă ești din Gonzales sau la cinci zeci de mile pe orice direcție, ai o pufulețărie sau firmă de vidanjare, te bagi la paradă cu ce-ți trece ție pe chelie. E un prilej de reclamă moca și de distracție. De la echipe de fotbal, biserici și până la firme de tractare și King Kong, toți au defilat care mai de care mai colorat și mai original. A fost o zi super faină cu voie bună și regretul că n-am rămas peste seară la concerte și bețivăneli. Da’ am mers spre San Antonio despre care pot să zic că-i locu’ meu favorit din Texas.

Despre alte chestii mai vechi din Lumea Nouă, AICI.

Gonzales – Come and take it! – 04.10

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: