Drogu’ în spațiu’ mioritic – 31.07

Drogu’ în spațiu’ mioritic – 31.07

Drogu' în spațiu' mioritic - 31.07

Atenție: conținut explicit, pamflet care trebuie tratat cu zâmbet, dragă ANA te rog să nu pui la inimă și mai ales la dosar. Drogu-n spațiul Carpato-Danubiano-Pontic a fost așa, pe sărăkie și atâta s-a putut, din cele mai vechi timpuri și până-n zilele noastre. Da’ asta nu-nseamnă că n-a existat.

Principalul drog made in Dacia, made in Glad, Menumorut și Gelu, made in Țările Române și made in Romania, a fost, este și va fi alcoolu’. La noi alcoolu’ e sport național. Izvoarele istorice ne spun că pe vremea dacilor, înainte de cafteală sau ce pana mea mai făceau ei, dacii trimiteau un sol la Zamolxis să le pună o vorbă bună și să le iasă pasența. Io cred că dacii au fost și strămoșii lu’ Escobar pentru că mi-e greu să cred că amărâtu’ ăla cu rol de sol se arunca de bou în sulițe doar pe fondul consumului de alcool. Acolo-i mână de coca cu 99% puritate. N-avem nimic clar pe temă da’ acu’ pe bune, ne uităm la ideile strălucite ale străbunilor și ne putem da seama că aveau ceva bun de fumat. Decebal a tăiat o pădure (apropo, cred că și austriecii se trag din Decebal, probabil nu în combinație cu Traian, o altă ramură) și i-a pus căciuli pe cioturi de i-a speriat pe romani. Sau Vlad Țepeș în celebrul atac de noapte de i-a căsăpit pe turci. Să nu zic de Republica de la Ploiești când ne-am hotărât noi găzarii că ne vrem stat în stat. Cât să amesteci Ochii lu’ Dobrin cu vin să-ți dea grozăviile astea, aciulea-i mână de ciuperci halucinogene sau cine știe ce rădăcină de rostopască pe pat de iederă sălbatică care face hopa, țopa pe neuroni. Ștefan cel Mare avea momente d-astea de le zicea „tuie Purcia” la otomani și se lua de ditamai armioiu’, credeți că era limpede la scufiță sau trăgea pe nas țuică de pufoaică, ha?  Știu, nu se inventase pufoaica da’ cre’ că mițoasa aia de cioban mergea la fix ca înlocuitor.

Timpul trece și îți pune amprenta pe orice, mai puțin pe drogu’ din Românica. Mințile luminate care aveau acces spre vest au descoperit opiu. S-a descoperit morfina, Eminescu era fan și io-te așa a făcut un catralion de strofe la Luceafărul. Maiorescu priza cocaină și Eliade fuma canabis da’ poporu’ român a rămas la alcool ca drog principal. Și asta pentru că-l făcea-n gospodăria proprie și oricum puteai să-i dai aspirină pisată sau făină că nu cunoștea cocaina să o diferențieze.

În Epoca de Aur cuvântul drog aproape că s-a eradicat din dicționar. Nici aurolac nu găseai și vaporii de benzină erau foarte rari. Avantaj pentru locuitorii din Copșa Mică sau Ploiești că trăgeau la noxe și erau cei dintâi drogălăi ai țării fără măcar să conștientizeze chestia asta. Singurele momente cu drog pe venă sau în aerul respirat erau operațiile de apendicită și vopsitoriile pe timp de vară.

După Revoluție au început să apară drogurile serioase. Problema lor de atunci care a rămas până-n zilele noastre e prețul. Asta l-a făcut pe român să rămână la dragul de alcool și să-și dezvolte abilitățile de cercetător britanic. Adică cu puține cunoștințe de botanică și/sau chimie, alcoolu’ folosit ca și substanță activă în combinație cu anumite rădăcini de draci pe varză sau medicamente, face pipi cu boltă pe toate drogurile scumpe din lume. Știu pe cineva care descoperise nu știu ce tulpină de nu știu ce plantă (pe bune, chiar nu știu și oricum nu vă spuneam, căutați pe google dacă sunteți interesați) de l-a făcut să se certe cu un pitic de grădină și îi dădea câte un leu să-l lase-n pace, un fel de taxă de protecție. Într-o seară eram la bere cu o prietenă pe care o luase o durere de măsea. Cineva bine intenționat i-a dat un ketonal. Cum noi românii nu avem nevoie de instrucțiuni de utilizare sau prospectul medicamentului în acest caz, nimeni n-a știut că berea + ketonal = haba, haba la creierași, karmă și zen. Măseaua s-a calmat și prietena mea se juca prin cârciumă cu niște unicorni roz.

Vă zic, românu’ nu-i  alcoolic, e doar sărac. Cât timp berea la pet sau țuica de electrozi sunt mai ieftine ca cea mai mică, sfrijită și refuzată la export frunzuliță de canabis, putem să stăm liniștiți, consumul de droguri nu ia amploare.

Acu’ hai să vorbim serios, habar n-am dacă prin școli se face educație în acest sens, da’ dacă e ca educația sexuală io nu văz reușite notabile pe temă. Consumul de droguri este fix ca prostituția, n-ai cum s-o eradichezi total. Da’ o poți legifera pe model olandez. Mai bine înveți tineretul că drogul tras pe nas sau injectabil ucide și-l lași să fumeze ceva bun dar sigur din punct de vedere sănătate… pentru glaucom.

Genial mesajul Agenției Antidrog AICI. Și nu uitați, DROGURILE UCID.

Drogu’ în spațiu’ mioritic – 31.07

1 thought on “Drogu’ în spațiu’ mioritic – 31.07”

  1. Pingback: New Orleans: Cum Să Te Faci Pilaf - 01.10 - Piuituri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: