Peste 7 mări și 7 țări – 12.09

Peste 7 mări și 7 țări – 12.09

Peste 7 mări și 7 țări - 12.09

7 mări și 7 țări, e clar că-i al dracu’ de departe. Când eram mici și cineva ne citea o poveste de nani, pe vremea când Guță fără pu… Guță manelistu’ nu exista și nu punea basme în manele (AICI am descoperit involuntar când cercetam problema), pe mine mă lua somnu’ la paragrafu’ ăla-n care se zicea că împăratu’ Roșu, sau Verde, sau Frez, nu mai știu ce culoare, stătea hăt departe, peste 7 mări și șapte țări.

Personaju’ principal, Făt Frumos pentru prieteni, trebuia să meargă de-i săreau capacele să facă chestii și să se-ntâmple povestea. Pe vremea aia canci companii low cost de transport aerian. Poate doar CFR-u’ era-n cărți și distanța era mică. Acolo trei, patru județe, și numa’ timpu’ pierdut pe drum te făcea să crezi că treci peste șapte țări și șapte mări.

Azi iar sunt rudă cu Dabija și mă macină-ntrebarea, cât înseamnă ca și distanță șapte mări și șapte țări. Și unde mai precis era localizat împăratul verde, roșu sau rogvaiv. Plus că-n funcție de zonele pe care le aflăm, descoperim cam cât de fezabilă și sexoasă e Lenuța Cosânzeana, ca să vedem dacă merită efortu’.

În primul rând ne trebuie un Făt Frumos cu un punct A, ăla de plecare. Alegem la-ntâmplare, să zicem un ploieștean trecut de prima tinerețe, posesor de blog și herghelie de căluți sub capotă la Duster. Nu dăm nume că nu-i frumos.

7 țări și 7 mări spre nord

Mergem spre nord în linie dreaptă și avem așa: Românica n-o mai punem că-i pe pașaportu’ lu’ Făt Frumos, avem Ucraina, Belarus unde scuipăm balauru’ Lukașenko, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda și țara șapte, Norvegia. Șapte mări n-avem că nimerim la Polul Nord și-n loc de Cosânzeana ne alegem c-o morsă.

Pentru corectitudine și să avem pe listă niște mări, trecem de două ori Marea Baltică, pentru că-s două golfoaie, al Finlandei și Bothnia, plus marea Norvegiei și puțin din Barents, și ajungem pe insula Svalbard, adică tot în Norvegia.

Distanța e de 3539 Km, lunguț și friguț, plin de șpăgi pe la ucraineni, posibil sechestrat de balauru’ Lukașenko, nu-s chiar șapte mări da’ ai de mers pe apă destul de mult, direcția nu-i bună și n-o recomand.

Hai să vedem cum stăm cu sânzienele. Dacă ne oprim în Barentsburg, oraș de etnie rusă, MERITĂ!!! Tipa-n roșu e made in Rusia, cealaltă e de Norvegia. Haba, haba la ambele. Așa că, mai pui o flaneluță, mai o căciuliță și parcă, parcă promite zona.

Peste 7 mări și 7 țări - 12.09 Peste 7 mări și 7 țări - 12.09

 

7 mări și 7 țări spre est

Schimbăm macazu’ și mergem spre est. Iar stăm prost la mări da’ o avem pe mama Rusia și se lasă cu sânge din nas. Avem Marea Neagră, Rusia, puțină Georgia, Marea Caspică, Kazahstan, Uzbechistan, Kirghizstan, ceva din Tadjikistan și ajungem în China.

Distanța e de 2440 km, mai puțini și mai calzi. Dacă scapi da mama zmeilor, tov. Putin, parcă e o direcție de urmat. P-acolo toate-s mai ieftine, cosânzene sunt pe stoc, dacă te adaptezi la mâncare și covizi d-ăia buni și originali, e mă-sa direcțiilor până acu’.

Peste 7 mări și 7 țări - 12.09 Peste 7 mări și 7 țări - 12.09

 

7 mări și 7 țări spre sud

Direcția abundă de mări. Mergem prin Bulgaria, Grecia, Marea Egee, Marea Cretei, Marea Mediterană, Egipt, Sudan, Congo, Zambia și te mănâncă pantera-n Zimbabwe. Asta dacă nu mori prin deșert.

1958 de km. ciudăței și periculoși, ai din toate ca la shaorma, de la deșert și până la junglă. Să nu mai vorbim de țările pe care le parcurgi. Rămâi fără căluții de sub capotă, adică rămâi fără toată capota, și mi-e greu să cred că asigurarea medicală de călătorie acoperă macete-n gât, decapitări, etc. Aproape că nu mai contează Cosânzeana, da’ hai să vedem.

Peste 7 mări și 7 țări - 12.09

Nu Boss, nu clar!!! Mai bine-i trimiți o scrisoare împăratului… negru cred, și-i spui să se spele pe cap cu fii-sa că tu o iei spre est. E traseu scurt, da’ nu merită aventura.

7 mări și 7 țări spre vest

Buuuuun, hai în linie dreaptă spre apus, să vedem ce iese. Pauză mări. Avem Ungaria, Slovenia, Austria, Liechtenstein, Elveția, Franța și nimerești în Atlantic. Dacă punem cele șapte mări pe Atlantic, asta-nseamnă că țara șapte pe linie dreaptă e Canada. Cred că ruta asta-i cea mai aproape de adevăr. Avem șapte țări și un ocean care suplinește excelent și fără probleme cele șapte mări.

Sunt „doar” 7787 km, o bagatelă la care Sherman Dustărelu’ nu te prea ajută. În rest drumu-i bun, fără surprize, destinația e super ok și stă bine pe cosânzene. Paletă largă, pe staturi, culori, dimensiuni, pentru toată lumea.

7 mări și 7 țări spre sud

Din păcate ruta este descalificată. E lungă, cu multă apă și Făt Frumos are cal, nu delfin sau focă. Asta e, tre’ să fim corecți. Lenuță Cosânzeană canadiancă, îmi pare rău, treci la mănăstire.

Buuuuun, deci dacă te-ntreabă ăla micu’ unde mai precis e localizată Lenuța, răspunsul e clar, „made in China, tată, ăștia le fac pe toate”.

Peste șapte mări și șapte țări, înseamnă 2440 km. Caz rezolvat, îndosariat și arhivat. Cu plăcere.

Peste 7 mări și 7 țări – 12.09

8 thoughts on “Peste 7 mări și 7 țări – 12.09”

  1. Pingback: Marcu VS Anton - 11.12 - Piuituri

  2. Da’ te-ai documentat pt asta, nu gluma. 🙂 Faza e ca nu ai plasat in timp imparatii rogvaiv si te-ai dus prea departe. Mai stii vremea aia cand descaleca unul sau altul si zicea „aci e la mine!” ? Eu una am crezut mereu ca prin perioada aia sunt situate povestile astea, atunci cand dupa fiecare deal era un voievidat sau cnezat. In ritmul asta iti ajunge protagonistul maxim la Brasov, Constanta, Giurgiu si Craiova. 🙂 Daca ai si niste lacuri pe drum… aia e

  3. Pingback: Bombardier în Dotarea Societății - 11.02 - Piuituri

  4. Pingback: Povești De Adormit Neuronu' - 24.03 - Piuituri

  5. Pingback: Lecție De Fușărologie și Cârpăceală Aplicată - 08.07 - Piuituri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
%d blogeri au apreciat: