Nunta românească – tradiții muzicale rock – 21.05

Nunta românească – tradiții muzicale rock – 21.05

Nunta românească - tradiții muzicale rock - 21.05

Nunta românească are niște ingrediente principale de la care tre’ să pleci în organizare, să le bifezi cu brio și musai să nu le ignori că faci un rahat pe varză și te bate soacră-ta din prima zi de purtat titlul onorific „ăla de-mi zburtăcește floarea din grădină”. Nambăr oan, rebuie să ai băutură bună și relativ pe toate gusturile și nambăr tu, cum nunta fără lăutari e caca maca, tre’ să ai muzică bună și pentru toată lumea. La mâncare mai bine mai puțin și de calitate decât cine știe ce nebunii și picturi pe farfurii, de se uită cruciș și rămâne flămând acel unchi de Poplaca, cel pe care nu l-ai văzut niciodată. Mă rog, nici nu știai că există trecut în arborele genealogic. Ești cât p-aci să chemi paza să-l dea afară da’ baba Făcălina care-ți știe toate mișcările de trupe din neam, jură că e unchi de gradu’ trei venit de pe linia lu’ mă-ta mare, dintr-o verișoară primară combinată și părăsită de unu’ care a luptat la Verdun de partea francezilor. Pe scurt, să fie haleală, da’ băutura-i temelie și muzica esența succesului. Dacă n-ai muzică, o să ai o nuntă de bețivi letargici și rămâi cu găuri la stocurile de pileli. Pentru asta ai nevoie de MUZICĂ. Apropo, să vedeți că mă pricep, AICI.

Eram la birou cu un coleg nou și ne vizitează o altă colegă, personificarea curiozității în carne și oase. Și-l întreabă pe noul coleg:

-Auzi, tu tot cu muzica rock sau ești om normal?

O finuță de fată. Și nu știu cum, mi-am adus aminte de nunți și mai ales de muzica de la nunți.

Toate nunțile au o tipologie anume, la alea cu DJ mă refer. DJ-u’ știe ce are de făcut, n-am nici un dubiu, da’ are o problemă mare când vine un tâmpit ca mine și cere o piesă rock. Nu-l pun în dificultate cu hard rock, ghotic sau mai știu eu ce minuni, spun simplu, ROCK. 99% din DJ-ei îmi zâmbesc șăgalnic și-mi spun, „Boss, am un AC/DC special pentru tine”. Așa-mi dau seama ce notorietate are trupa asta. În 100% din cazuri, piesa pe care o are pentru mine e Thunderstuck. Zici că-s vorbiți între ei, zici că doar piesa asta nu-i piratată și poa’ s-o pună fără amendă de la ORDA. E aproape la fel de celebră ca „Ia-ți mireasă ziua bună”.

Legenda spune că Jon Bon Jovi a fost la nunta lu’… nu știu a cui, a miresei din videoclip. Și trupa de pe scenă a-nceput să cânte „Livin’ on a prayer”.

Imediat modelul a fost preluat de nunțobizzu’ românesc și alături de Brașoveanca și Pinguinu’, la absolut orice nuntă asculți „It’s my life”. Tortu’ nu vine, mireasa nu zâmbește, daru’ nu se strigă până nu se iț mai laaaaaif, is nau or nevăăăăăăr… Prin anii 90 piesa rock super abuzată era Metallica -Nothing else matters. Dansau nașii, mirii, bunicii de la Brăila și era momentu’ perfect s-o taberi pe domnișoara de onoare. Până a venit Jonel cu asta a lui și a detronat orice top.

Mai rar, da’ am întâlnit, îmi aduc aminte că prima dată când s-a-ntâmplat am fost crăcit de uimire, a fost un DJ care mi-a făcut cu ochiu’ de „se face Boss” și a pus Rammstein – Du hast. Adică curat tupeu pentru o nuntă. A doua oară am crezut că-i același DJ. Apoi mi-am dat seama că devenise un trend melodia asta, se plasa undeva între sarmale și tort pentru revigorarea acustică a asistenței. Oricum, recunosc că aveam o adevărată plăcere sadică să văz babele cum se-nchină.

Mai rar ascultai un Queen – I want to break free și era așa, de răsucit cuțitu-n rană, mai ales dacă mirele-ți era prieten. O cereai la oha ca să faci mișto de el.

Nunta românească – tradiții muzicale rock – 21.05

2 thoughts on “Nunta românească – tradiții muzicale rock – 21.05”

  1. Pingback: Stone Bird 2022 - 24.08 - Piuituri

  2. Pingback: La Rock Fest 2023 - 13.09 - Piuituri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top